Yoast SEO verhoogt de prijzen per 2022

Yoast SEO, de -op dit moment- meest gebruikte SEO-plugin voor WordPress, verhoogt vanaf 4 januari de prijzen voor de betaalde plugins. En ja, daar staat plugins in meervoud. Best kans dat je niet eens weet dat er meerdere premium plugins zijn van Yoast.

Ruim 10% prijsstijging

Yoast is in ieder geval heel transparant en toont de huidige prijzen en daarnaast de nieuwe prijzen per 4 januari 2022. Daar kunnen veel bedrijven wat van leren, omdat je vaak alleen de nieuwe prijzen gepresenteerd zijn. Uit het overzicht maken we op dat prijzen met ruim 10% stijgen, al verschilt dat per plugin.

Bron: Yoast.com

Je ziet dat de meeste premium plugins 10,- per jaar meer gaan kosten. Dit geldt voor alle valuta (euro, dollar en Brits pond), waarbij het er sterk op lijkt dat het bedrag per munteenheid hetzelfde is. Er zijn ook enkele bundels met daarin meerdere plugins.

Yoast Academy inbegrepen

Yoast lijkt in vergelijking met de betaalde versies van andere SEO-plugins nogal duur. Dat zit ‘m niet alleen in de prijs zelf, maar ook in het feit dat je een jaarlijks abonnement afsluit per website. Bij andere plugins is dat ofwel voor meerdere websites (vaak ongelimiteerd), of ze hebben abonnementen voor meerdere websites. Wat Yoast dan weer onderscheidt is dat je sinds eind 2020 ook toegang hebt tot de Yoast Academy als je een premium plugin of bundel afneemt. Toegang tot alle cursussen in de Yoast Academy kostte voorheen honderden euro’s per jaar.

Prijsstijgingen zijn onvermijdelijk

Omdat er altijd inflatie is, zijn prijsstijgingen natuurlijk onvermijdelijk. Als de kosten stijgen, moeten die kosten uiteindelijk ook worden doorberekend, anders kan een bedrijf uiteindelijk niet meer blijven bestaan. Is ruim 10% dan veel? Niet als je het afzet tegen de vele jaren dat de prijzen gelijk bleven. Puur feitelijk en zakelijk bekeken hoort dit soort prijsstijgingen erbij, wat je er zelf verder ook van vindt.

Rank Math Pro goedkoper?

In dat licht is het dan wel weer opvallend dat uitdager Rank Math, die in korte tijd erg populair geworden is, juist de prijzen verlaagd heeft. Althans, ten opzichte van wat ze communiceerden bij de lancering van Rank Math Pro. De huidige prijzen zijn de prijzen die ze ook als introductie-aanbieding hanteerden.

Overname door Newfold Digital

In augustus dit jaar werd bekend dat Yoast verkocht was aan Newfold Digital. Dan is het begrijpelijk dat mensen zullen speculeren over een link tussen de overname en deze prijsstijging. Het is geen gek idee dat er een verband is, toch hoeft dat niet per se zo te zijn. Het kan natuurlijk zijn dat Newfold Digital de liquiditeit van Yoast wil verbeteren of op zijn minst  zoveel mogelijk wil behouden en dat verhoging van de prijzen daar een resultaat van is. Toch kan het ook prima een logisch gevolg zijn van de stijgende kosten die los van de overname ook tot prijsverhogingen had geleid.

Wie het weet mag het zeggen.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.