Yoast overgenomen door Newfold Digital

Het wordt altijd als geweldig nieuws gebracht: ons bedrijf wordt onder deel van bedrijf X. Zo ook bij Yoast, dat is overgenomen door Newfold Digital. Het wordt in het Engels zo mooi gebracht met (in dit geval) “Yoast joins Newfold Digital”. Wat zegt dit en wat betekent deze overname?

Yoast joins Newfold Digital: wat nu?

Goed, Yoast wordt dus onderdeel van Newford Digital. Oftewel: Yoast wordt overgenomen door Newfold Digital. Wat betekent dat? Volgens het bericht het blog van Yoast CEO Marieke van de Rakt betekent het dat er meer zekerheid is qua financiële situatie. Omdat Yoast geen investeerders heeft of beursgenoteerd is, zijn alle risico’s voor het bedrijf zelf. En de coronacrisis leidde tot nogal wat onzekerheden:

  • Wat als er minder betalende klanten waren?
  • Wat als de dollar in waarde daalt, terwijl prijzen in dollars zijn en salarissen in euro’s worden betaald?

En dus: “We decided to sell Yoast.”

En: waar is de uitdaging gebleven?

Joost de Valk zelf stelt daarbij zelfs nog dat hij de uitdaging miste in zijn werk. Als je zijn uitleg leest is dat ook wel te begrijpen. Wanneer je begint met zo’n onderneming verwacht je waarschijnlijk niet dat het uiteindelijk uitgroeit tot meer dan 140 werknemers en pakt het uiteindelijk heel anders uit dan je ooit had gedacht. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, maar het maakt je werk en ondernemerschap wel anders dan je had gepland en misschien zelfs zo anders dat er te veel bij komt wat jou eigenlijk niet echt past. Weg uitdaging.

Wat nu?

Je kunt stellen dat dit voor Yoast en hun klanten meer zekerheid geeft. Als onderdeel van een grotere, financieel sterkere partij is een financiële tegenvaller niet direct bedreigend voor het voortbestaan. Dat was kennelijk wel een van de grote uitdagingen voor het Wijchense bedrijf. De kans dat de Yoast SEO-plugin verdwijnt is daarmee vele malen kleiner geworden.

Wat is Newfold Digital?

Newfold Digital zal bij niet iedereen een belletje doen rinkelen. Bedrijfsonderdelen als domain.com en Hostgator zeggen al wat meer. En hoewel ze met Sitebuilder.com en Web.com eigen CMS’en/sitebuilders aanbieden, wordt nu de link met Yoast SEO vooral gelegd vanwege de WordPress hosting die ze met Bluehost aanbieden. En bij Web.com kun je ook kiezen voor WordPress, zo blijkt.

Newfold Digital zelf wordt volgens Mergers & Aquitsitions weer financieel ondersteund door Siris Capital Group LLC en Clearlake Capital Group LP.

Yoast blijft (voorlopig?) zelfstandig opereren

Zoals het er nu voor staat blijft Yoast gewoon Yoast. Het bedrijf blijft gewoon vanuit Wijchen doorgaan met wat ze al deden. Marieke en Joost zullen minder directie- en managementtaken hebben, kun je uit de berichten van henzelf opmaken. En ze lopen zelf geen financiële risico’s meer, omdat ze geen aandeelhouders meer zijn.

Wat er in de toekomst gaat gebeuren is nooit zeker, al lijkt het vooral onlogisch om de boel flink om te gooien. Alle kennis en kunde zijn aanwezig bij team Yoast en dat gooi je niet zomaar weg. En als gebruiker zul je er verder helemaal niks van merken. Yoast SEO gaat gewoon door, dat is zeker.

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over deze overname? We lezen ze graag, dus plaats ze hieronder in een reactie.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *