Diversity update: maximaal 2x dezelfde website in de top SERP’s

Na de aangekondigde core update in juni, lanceerde Google nóg een opmerkelijk aanpassing aan Google Zoeken. Een aanpassinn die moet zorgen voor meer diversiteit in de zoekresultaten. Bepaalde zoekresultaten werden tot nu toe gedomineerd door enkele sites die ranken voor meerdere topposities. Dat zou vanaf nu beter aangepakt worden. Deze diversiteitsaanpassing zorgt ervoor dat dezelfde site niet meer dan 2 x rankt in de top SERPs.

Er worden enkel nog meer dan 2 resultaten van dezelfde site getoond indien Google dat relevant genoeg vindt. Of die relevantie klopt? Dat zijn we nog niet helemaal zeker …

Subdomein deel van je rootdomein?

Google kwam ook met deze opvallende uitspraak:

Deze diversiteitsaanpassing betekent ook dat subsites gelijk worden gesteld aan de rootdomein. Dus als je  1x scoort met je hoofddomein en 1x met je subdomein op dezelfde zoekterm, zou dit betekenen dat je niet nog eens met zowel je subdomein of hoofddomein op die query kan ranken in de top SERPs.

Wil dit dan zeggen dat Google toch rekening houdt met het hoofddomein van een subsite en dus meer waarde toekent aan de subsite? Al jaren raden SEO’ers aan gebruik te maken van subfolders i.p.v. subdomeinen omdat Google deze als een afzonderlijke site ziet, maar volgens deze uitspraak zou dat nu anders zijn? Hopelijk krijgen we snel meer duidelijkheid daarover.

Wij zijn alvast benieuwd welk effect dit zal hebben op portaalsites zoals Indeed die de zoekresultaten al jaren domineren in België en Nederland.

The following two tabs change content below.

Mathias Noyez

SEO specialist bij WiSEO
Als technische SEO specialist staat Mathias dagelijks in voor de uitvoering van audits en migraties voor de e-commerce en corporate klanten van het Belgische SEO-agency WiSEO. Daarnaast is hij ook beheerder & oprichter van de grootste Nederlandstalige SEO community op Facebook, SEO Benelux. In deze groep kunnen Belgische en Nederlandse SEO’ers met elkaar discussiëren over technische SEO vraagstukken, algoritme updates, content, linkbuilding of gewoon eigenlijk alles die met white hat SEO te maken heeft.

5 reacties

  1. Vooralsnog zie ik nog geen wijzigingen in de scores waar ik (of mijn klanten) dubbel scoorden. Check deze zoekterm als voorbeeld ‘lengte vacaturetekst’. Op 1 staat de blog van Monsterboard en de site Monsterboard staat nog op 5 en 6 (ander domein, dat wel). Maar op 2 en 3 staat dan ook nog zelfde site voortekst.nl.

    Wellicht dat Google dit als relevant beschouwt – het zijn ook steeds andere artikelen. Prima wat mij betreft 🙂

    1. Ik denk dat het vooral invloed zal hebben op sites die nu meerdere resultaten na elkaar hebben in de top 5. Zullen we verder blijven opvolgen. 😉

    1. Zoals Mathias in de intro al aangeeft is dit “nóg een update” die Google aankondigde. In dit geval vooral ook een update van de zoekresultatenpagina en niet van het algoritme.

Reacties zijn gesloten.