Google kondigt voor het eerst algoritme-update aan

Nieuws vanuit Google zelf. Een aankondiging zelfs. Op Twitter verscheen op 2 juni een aankondiging voor de June 2019 Core Update, die de volgende dag (3 juni 2019 dus) uitgerold wordt. Het is de eerste keer dat Google zelf een core algoritme-update aankondigt. Tot nu toe ontstond er speculatie wanneer SEO’s verschuivingen in de posities zagen en daaruit concludeerden dat er wel een algoritme-update moet hebben plaatsgevonden. En ze gaven zelf vaak namen aan de updates, waar Google zich in maart 2019 ook ineens mee ging bemoeien.

Van Florida 2 Update naar March 2019 Core Update

In maart was het raak en concludeerden de SEO’s dat er een grote update had plaatsgevonden. Al snel werd deze update de Florida 2 Update genoemd, omdat deze update net als de oorspronkelijke Florida Update plaatsvond tijdens PubCon in Florida. Overigens was Florida de eerste grote algoritme-update van Google. Niet lang nadat de naam de ronde deed in de SEO-wereld, kwam Google bij monde van Danny Sullivan via het Twitter-account @searchliaison met een eigen naam voor de update: March 2019 Core Update.

En nu een aankondiging voor de June 2019 Core Update

Op zondagavond 2 juni 22:00 Nederlandse tijd verscheen er een tweet van @searchliaison dat de volgende dag een brede core algoritme-update uitgerold wordt: de June 2019 Core Update. Geen speculaties meer en geen namen die SEO’s zelf bedenken. En voor het eerst zelfs een officiële aankondiging van een algoritme-update:

Aankondiging June 2019 Core Update door Google Search Liaison op Twitter.

In de aankondiging verder geen informatie over de update zelf. Enkel de naam en dat deze “tomorrow” (morgen, dus vanaf 3 juni) uitgerold wordt. En verwijzing naar een serie tweets over updates:

Verwacht niet direct schommelingen

Zoals gebruikelijk bij updates, mag je verwachten dat ook bij de June 2019 Core Update niet direct enorme schommelingen te zien zullen zijn in Nederland. De meeste updates worden bijna letterlijk uitgerold, waarmee het vaak enkele dagen duurt voor de effecten in Nederland zichtbaar worden. Dat Google de update aankondigt en zelf een naam geeft is naar mijn idee vooral om speculatie en ongewenste namen te voorkomen.

Ps. het is niet de eerste keer dat Google een algoritme-update aankondigt, eerder maakten ze zelf bekend dat de Mobile First Update en de Speed Update zouden worden uitgerold. Dat waren echter aparte updates los van het core algoritme. De June 2019 Core Update is de eerste grote update in het core algoritme van Google die aangekondigd wordt.

Wat denk jij? Is dit een nieuwe move van Google op de naam June 2019 Core Update er zelf alvast in te krijgen? Verwacht jij effecten van deze update?

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)

5 reacties

  1. Het is vooral jammer dat we niet weten wat de update inhoudt. Zo voedt het eerder de speculatie dan dat het SEO’s de mond snoert. Vooralsnog zie ik geen gekke schommelingen (na een week). In elk geval (gelukkig) niet in mijn top-posities. Daar alleen maar flat lines.

    Sta wel lekker weer op nummer-1 op trefwoord ‘bloggen’, maar die sprong gebeurde al eind mei, dus zal gewoon the usual schommeling zijn.

      1. Hoi Nathan

        Ja dit was voor de zoekterm Gratis producten. Maar ook met het zoekwoord Gratis artikelen was het zelfde zichtbaar. Helaas!

Reacties zijn gesloten.