Google mobile-first index wordt niet in 2017 gelanceerd

Het grote SEO nieuws van deze week volgens Barry Schwartz is het feit dat de Google mobile-first index pas in 2018 gelanceerd wordt. Voor mij is dat geen nieuws (remember Penguin 4.0) maar ik zal er toch even een klein artikeltje over schrijven voor de naieve mensen die hier wél nog in geloofden.

Gary Illyes van Google zei enkele dagen geleden op Next10x dat de ontwikkelaars eigenlijk voor het einde van het jaar de Google mobile-first index hadden willen lanceren maar dat dat er helaas niet inzit. Het ziet er dus naar uit dat de Google mobile-first index pas in 2018 permanent in gebruik genomen zal worden.

En dat schrijf ik niet zonder reden op die manier. Dat doe ik omdat de mobile-first index momenteel al gebruikt wordt door een select aantal onwetende Google gebruikers. Grote kans dat jij er ook al eens gebruik van hebt gemaakt zonder het te weten.

Google mobile-first index is een experiment

Het is momenteel een experiment en ze willen pas permanent overschakelen wanneer de kwaliteit even goed is als die van de gewone (Desktop?) index. Of zoals Gary Illyes van Google op SMX zei, “Kwaliteit neutraal is”. Ze  zijn momenteel nog aan het testen en tweaken. En blijkbaar werkt het nog steeds niet helemaal zoals het hoort.

Verwarring op Next10x omtrent datum lancering mobile-first index

Er is altijd wel wat verwarring bij mensen over Google Updates, Google is nu ook niet bepaald duidelijk in zijn bewoordingen. Maar dat zoiets de besten nog kan overkomen werd duidelijk toen Larry Kim van Wordstream op twitter aankondigde dat de mobile-first index juist wél in 2017 gelanceerd zou worden.

Mark Traphagen van Stone Temple consulting was er snel bij om hem te corrigeren, maar het was al te laat, de tweet was inmiddels al 27x geretweet:

Gary Illyes reageerde ook nog om dit te bevestigen:

En ik was er natuurlijk als de kippen bij om er een grapje van te maken, iets wat John Mueller van Google blijkbaar wel kan apprecieren:

Misschien is John ook een Monty Python fan zoals ik. Dat zou me niets verbazen. Of misschien vind hij net zoals ik dat mensen eens moeten stoppen met zichzelf (en anderen) zo serieus te nemen. Er mag zo nu en dan ook eens gelachen worden toch?

Update 14 Juni 2017

Gary Illyes van Google zei op SMX Advanced dat we sowieso nog meerdere kwartalen verwijderd zijn van de lancering van de mobile-first index. Je leest er meer over in het artikel: Kwartalen verwijderd van lancering Mobile-First Index

Meer informatie over de Google mobile-first index:

Als je nog niets weet over de mobile-first index is het onderhand wel eens tijd dat je hiernaar gaat kijken. Want deze update noemt men nu al de meest ingrijpende wijziging bij Google de afgelopen 10 jaar.

Meer en concrete informatie over de Google mobile-first index vind je in het artikel: Is jouw website klaar voor de Google mobile-first index?

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.