Google Introduceert nieuwe Search Console met 16 maanden aan data

Nieuwe Google Search Console 2018De nieuwe Google Search Console met 16 maanden aan data is er eindelijk! Google kondigde het goede nieuws  aan via een bericht op de Google Webmaster Central Blog.

Dat de nieuwe Google Search Console er aan zat te komen wisten we al een tijdje, maar niemand had verwacht dat het zo snel zou zijn.

Google beloofde ons in 2013 minstens een jaar aan data en maakt die belofte nu meer dan waar met maar liefst 16 maanden aan data. Tot nu toe kon men enkel de data van de laatste 90 dagen bekijken. Je kunt je dus voorstellen dat heel veel mensen (waaronder ik) hier ontzettend blij mee zijn.

De afgelopen dagen kregen steeds meer webmasters toegang tot de nieuwe Search Console, Google stuurt momenteel massaal uitnodigingen aan webmasters, grote kans dat jij er intussen ook al een hebt ontvangen.

John Mueller van Google liet eerder al weten dat deze versie dingen veel makkelijker gaat maken voor webmasters. Ook ziet de tool er een stuk beter uit en is hij helemaal mobielvriendelijk.

Google voegt nog constant nieuwe dingen toe maar hieronder vind je alvast een greep uit enkele van de rapporten in de nieuwe Google Search Console:

Het nieuwe Search Performance rapport met 16 maanden aan data

In de oude versie van de Google Search Console noemt men dit nog het “Zoekanalyse” rapport maar dat gaat dus veranderen.

Index status report

Dit nieuwe rapport waarvan de Nederlandstalige benaming mij nog niet bekend is toont waarschuwingen over pagina’s die niet geindexeerd konden worden én de reden waarom. Ook zie je er voorbeeldpagina’s en tips hoe je bepaalde indexeringsproblemen oplost. Je kunt er ook sitemaps indienen en je hebt de mogelijkheid om alle fouten uit het rapport te filteren op een van de ingediende sitemaps.

Index status report

AMP error report

Dit rapport toont je de AMP problemen op je site als die er zijn en groepeert ze op basis van de achterliggende fout. Je kunt doorklikken om meer details te bekijken inclusief voorbeeldpagina’s. Nadat de problemen zijn opgelost kan je op een knopje klikken om je werk door Google te laten nakijken, waarna Googlebot ook meteen de pagina’s zal proberen te crawlen. Hiervan krijg je ook meteen ook feedback in het rapport.

AMP error report

Wil je nog meer weten over de nieuwe Google Search Console? Dan moet je zeker even verder lezen op Google Webmaster Central. Er zijn namelijk nog meer details beschikbaar.

The following two tabs change content below.

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.