Minder geïndexeerde pagina’s in Search Console door fout Google

Google meldt vandaag dat er een probleem in Google Search Console is geslopen die ertoe leidde dat je meer pagina’s als “geïndexeerd” in Search Console zag dan er daadwerkelijk geïndexeerd waren. Dit probleem is nu opgelost, wat nu dus kan zorgen voor (fors) minder geïndexeerde pagina’s. Als je dit ziet, ligt dat niet aan jou, maar aan Google.

Niet-geïndexeerde pagina’s aangemerkt als geïndexeerd in Search Console

Over een oorzaak wordt niet gerept, duidelijk wordt wel dat er al eerder iets bekend was. In Google Search Console staan bij het dekkingsrapport verwijzingen met nummertjes en als je daarop klikt, krijg je meer informatie. Hieruit blijkt dat dit in ieder geval op 14 augustus bekend moet zijn geweest bij Google:

Klik je dan op ‘Meer informatie’, dan kom je op de pagina waar bijzonderheden met de dekkingsrapportage vindt. En daar staat dan weer kort dat dit probleem op 17 augustus 2022 is opgelost.

Melding op Twitter

Google Search Central maakte vandaag op Twitter bekend dat er een probleem was dat ze hebben opgelost:

Hieruit kunnen we opmaken dat er property’s zullen zijn die verschillen gaan zien in het aantal geïndexeerde pagina’s.

Er zijn dus pagina’s opgenomen in het dekkingsrapport als zijnde geïndexeerd, terwijl dat niet het geval was. Dat is nu gecorrigeerd en zou vanaf nu weer goed moeten staan. We hebben zelf de property’s gecheckt waar wij toegang toe hebben en hebben daar eigenlijk geen problemen gezien. Hoe omvangrijk het probleem is, is dan ook niet duidelijk.

De lichtjes dalende lijn hierboven is geen resultaat van deze fout bij Google, dat zou juist leiden tot een duidelijke plotselinge daling. Het aantal geïndexeerde pagina’s is in dit voorbeeld zelfs een paar dagen behoorlijk stabiel.

Check je property’s

Check sowieso al je property’s en maak melding bij belanghebbenden wanneer je ziet of vermoedt dat er een daling is in geïndexeerde pagina’s. Het zal dan wel van (of rond) vandaag moeten zijn en een significante daling moeten zijn.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.