7 SEO-gewoontes om achter je te laten in 2020

Aan het einde van het jaar is het een goed moment om goede voornemens te maken en afscheid te nemen van slechte gewoontes. Nu de nieuwe update BERT een feit is, is het tijd om kritisch te kijken naar de huidige SEO strategie en gewoontes. Lees de Google ranking factoren nogmaals goed door en wees voorbereid op de nieuwe ontwikkelingen van 2020. Deze 7 SEO gewoontes hoef je in ieder geval niet mee te nemen naar 2020.

1: Meta-description vol proppen met zoekwoorden

De meta-description wordt al een behoorlijke tijd niet meer als rankingfactor gebruikt. Google is hier officieel mee gestopt in 2009 (samen met de meta keywords-tag). Google zegt hierover:

“Even though we sometimes use the description meta tag for the snippets we show, we still don’t use the description meta tag in our ranking.”

Ook al is het geen rankingfactor, het blijft wel belangrijk voor SEO omdat het invloed heeft op de CTR. De focus voor het maken van een meta-omschrijving moet dus relevantie zijn. Geef de lezer een goed beeld van wat de verwachting kan zijn bij het bezoeken van de pagina.

2: Onnodig lange teksten schrijven

Hoewel er verschillende analyses zijn die aantonen dat er een correlatie bestaat tussen de organische ranking en lengte van de inhoud, is dit voor Google geen rankingfactor. Volgens deze analyses wordt er heeft content van ongeveer 2000-3000 woorden een grotere kans op een betere organische ranking dan kortere content. Echter zegt John Mueller in een van de Reddit-threads het volgende hierover:

“Word count is not a ranking factor. Save yourself the trouble.”

Bespaar jezelf dus de moeite. Kijk niet naar het aantal woorden, maar zorg dat de content relevant blijft en interessant is voor de lezer.

3: Belangrijke interne links op nofollow zetten

Waarom we een interne link plaatsen op een pagina kan verschillende redenen hebben. Dit kan je doen om linkwaarde door te geven, relevante alternatieven te bieden of voor het verbeteren van gebruiksvriendelijkheid. Voor Google is het belangrijk omdat het context geeft aan een pagina. Hoe meer links er op een pagina staan, hoe meer linkwaarde er moet worden verdeeld. Sommige webmasters denken door de link een nofollow tag mee te geven, hiermee het probleem van te veel links op de pagina te hebben opgelost. Dit is NIET de manier om een rel=”nofollow” HTML-attribuut te gebruiken.

Een nofollow tag gebruik je bij links naar externe pagina’s die je geen ‘endorsement’ oftewel goedkeuring wil meegeven. Ook belangrijk om te weten is dat Google nofollow vanaf maart 2020 behandelt als een hint en niet als een signaal. Als je niet wilt dat crawlers de interne link indexeren kan je gebruik maken van de noindex-tag. Plaats deze tag alleen op links naar pagina’s die geen SEO-waarde hebben zoals winkelwagen, inloggen of privacy verklaring.

4: Website-snelheid verbeteren blijven uitstellen

Sinds 2018 is de snelheid van je website al een rankingfactor voor Google. ​​Het wordt zelfs beschouwd als een van de belangrijkste rankingfactoren, met name voor mobiele sites.

Google zegt hierover:

“Although speed has been used in ranking for some time, that signal was focused on desktop searches. Today we’re announcing that starting in July 2018, page speed will be a ranking factor for mobile searches.”

Begin daarom vandaag met het optimaliseren van de (mobiele) website-snelheid.

5: Mobiel op de tweede plaats zetten

Vanaf 1 juli 2019 is de mobile first indexering standaard ingeschakeld voor alle nieuwe websites (op het web of eerder onbekend voor Google). Voor oudere websites die nog geen mobielvriendelijke website hebben zal Google de desktopversie blijven indexeren. Het gebeurt nog vaak dat alleen de desktopversie wordt geoptimaliseerd voor de vindbaarheid in Google. In 2020 moet dit echt veranderen naar het prioriteren van de mobiele website. Dit omdat mobielvriendelijke websites een hogere kans hebben op een betere organische ranking. Google zegt hierover:

“As more people use mobile devices to access the internet, our algorithms have to adapt to these usage patterns.

…we will be expanding our use of mobile-friendliness as a ranking signal. This change will affect mobile searches in all languages worldwide and will have a significant impact in our search results. “

6: Kwantiteit als target hebben voor linkbuilding

Met een x-aantal nieuwe domeinen per maand linken als target hebben is niet meer van deze tijd. Ga met linkbuilding niet voor de hoeveelheid, maar de kwaliteit van de links. Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar Trustflow van Majestic of Domain Authority van MOZ. Zoek interessante en relevante websites die hierin hoger scoren dan je eigen website. Het kost meer tijd, maar levert uiteindelijk ook meer op. Veel van de links die worden geplaatst hebben als doel om autoriteit van de website door te geven. Wat als de links ook meer website bezoekers opleveren? Dit zie je niet direct terug in de resultaten van organisch verkeer, maar wel in de resultaten van verwijzend verkeer.

7: Een canonical tag op niet identieke pagina’s plaatsen

Een canonical tag gebruik je om aan Googlebot aan te geven dat het om een identieke pagina gaat. Voorbeelden hiervan zijn m.domein.nl verwijzen naar domein.nl, of als er meerdere URL’s zijn van dezelfde pagina. Een veelgemaakte fout is om de rel =”canonical” naar de root pagina van de serie te gebruiken op alle gepagineerde resultaten. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan om het crawlbudget te besparen of omdat de gepagineerde content als duplicate content wordt gezien.

Ook al staat er een identieke H1 en H2 kop op de pagina, de unieke content op de pagina is groter. Door het onjuist gebruiken van deze tag loop je het risico dat zoekmachines denken dat je maar één pagina met resultaten hebt. Googlebot zal de pagina’s niet indexeren en ook niet de interne links op deze pagina’s. Op alle pagina’s zou een zelf-verwijzende canonical tag moeten staan. Dit is niet het geval als er een ‘alle resultaten’ pagina bestaat. Wanneer je de rel=canonical onjuist gebruikt is de kans groot dat Googlebot het signaal zal negeren. Search Engine Journal geeft meer informatie over SEO-vriendelijke paginering.

The following two tabs change content below.
Avatar

Laatste berichten van Marieke Botman (toon alles)