Ingrijpende Google update: BERT

Zoals jullie weten hanteert Google +/- 200 factoren om de zoekresultaten op waarde te bepalen. De factoren worden met verschillende Google updates maandelijks bijgeschaafd om te zorgen voor nog relevantere resultaten. Veel updates hebben geen naam, maar enkele grote Google updates worden door de SEO-wereld vernoemd,  denk bijvoorbeeld aan de Panda en Penguin update.

Nieuwe ingrijpende update: Google BERT update

Afgelopen week rolde Google hun laatste update uit, wat meteen één van de grootste Google updates was van afgelopen 5 jaar, de BERT update.

BERT staat voor: Bidirectional Encoder Representations from Transformers en komt erop neer dat Google de zoekvragen beter interpreteert. Door deze update worden de zoekvragen in Google beter genuanceerd waardoor de zoekresultaten beter kloppen.

Op dit moment is de BERT update uitgerold voor de Engelstalige resultaten, maar dit zal in de komende maanden wereldwijd doorgezet worden.

Wat zijn de verschillen in de Google resultaten?

In een voorbeeld van Google wordt een zoekvraag geanalyseerd waarbij de verschillen goed zichtbaar zijn. De zoekvraag is “2019 brazil traveler to usa need a visa”.

Voor de BERT update werden er resultaten getoond die meer gericht waren op de eerste woorden in de zoekvraag dus “2019 brazil”. Door de BERT update snapt Google beter dat het om de zoekvraag gaat waarbij de (Braziliaanse) reizigers naar Amerika willen. In onderstaand voorbeeld zie je het verschil.

Google BERT update voorbeeld

Hoe ingrijpend is deze update?

Waarom noemen we deze update nu ingrijpend en waarom is dat dan zo? Google geeft zelf aan dat deze update impact heeft op ongeveer 10% van de zoekresultaten. Dat is ingrijpend te noemen, zeker als je bedenkt dat je van de dagelijkse updates die de zoekmachine doet vrijwel niks merkt. Verder is het ingrijpend omdat het echt een ontwikkeling is waarbij Google nog beter aansluit op de werkelijke vraag en daar dus een nog beter antwoord bij zoekt.

Hoe speel je met SEO in op de Google BERT update?

Veel sites die berichten over de BERT update geven aan dat je hier niet op kan inspelen met zoekmachine optimalisatie, maar de BERT update maakt wel veel gebruik van rich snippets.

De rich snippets die je op de sites kan gebruiken zijn enorm uitgebreid en worden vaker vertoond in Google. Het gaat dan om bijvoorbeeld evenementen, productinformatie, veel gestelde vragen & recensie-snippets.

Mocht je nog geen gebruik maken van rich snippets op je website, dan kan het zijn dat Google je website na deze update minder vaak gaat vertonen.

The following two tabs change content below.
eigenaar eRocket

Laatste berichten van Erik Hermeler (toon alles)