Nieuwe link-attributen en wijziging interpretatie nofollow

Op dinsdag 10 september viel er als vanuit het niets nieuws uit de lucht van Google Webmasters: er zijn nieuwe link-attributen die meer context geven aan een link én rel=”nofollow” wordt vrijer geïnterpreteerd door Google.

Wat zijn deze nieuwe link-attributen, wanneer pas je ze toe en wat gaat er gebeuren met rel=”nofollow”?

Allereerst de nieuwe link-attributen, dat zijn:

  • rel=”sponsored”
  • rel=”ugc”

Voor rel=”sponsored” zal direct duidelijk zijn waar deze voor bestemd is, toch nog even voor de duidelijkheid:

  • advertenties
  • gesponsorde links
  • links waar op een andere manier een vergoeding tegenover staat

De rel=”ugc” staat voor ‘user generated content’, dus geldt voor links die in content staan waar de redactie of website-eigenaar niet per se alle controle over heeft. Het gaat daarbij met name om reacties onder artikelen en berichten op forums.

Waarom eigenlijk deze nieuwe link-attributen?

Google geeft aan dat ze de link-attributen vanaf nu als “hints” zullen gebruiken over hoe ze ermee om moeten gaan met betrekking tot Google Search. Waar het rel=”nofollow” attribuut een signaal was dat Google in principe overnam, zal de zoekmachine er vanaf nu kennelijk minder strikt mee omgaan en zelf bepalen hoe een link behandeld wordt als het gaat om de linkwaarde.

Wanneer gebruik je nu rel=”nofollow”?

Je zou zeggen dat rel=”nofollow” nu overbodig geworden is. Want rel=”sponsored” en rel=”ugc” krijgen de functie die rel=”nofollow” had voor links waar iets tegenover stond (sponsored) en waar de website-eigenaren en -beheerders niet alle invloed op hadden (ugc). Wanneer gebruik je het nofollow-attribuut dan nog? Google zelf geeft aan dat dit nog prima kan voor pagina’s waar je wel naar wilt linken, maar die je niet als aanbeveling wilt laten tellen.

Voorbeeld: wanneer je in een artikel een bedrijf aanhaalt waarover je niet per se iets positiefs te melden hebt, kun je het toch nodig vinden om naar de website te linken. Of je schrijft een artikel over iets in een ander artikel waar je het helemaal niet mee eens bent. In beide gevallen gebruik je rel=”nofollow” om aan te geven dat je die link niet als aanbeveling plaatst.

Ook nofollow als hint

Google geeft echter aan dat ook het nofollow-attribuut als hint wordt gebruikt en niet meer als signaal. Waar de nieuwe link-attributen per direct te gebruiken zijn en als hint worden verwerkt, gaat dit voor rel=”nofollow” per 1 maart 2020 in.

Alle details vind je op Google Webmaster Central.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)