Zijn Google Adsense Native Ads een overtreding van de Google Richtlijnen voor webmasters?

Er is niet zoveel SEO-nieuws deze week daarom schrijf ik over een onderwerp wat gerelateerd is aan SEO, namelijk Google Adsense.

Laatst kreeg ik een e-mail van Google Adsense waarin ze hun nieuwe advertentiemogelijkheden (Native ads) promoten.

Het gaat om advertentieblokken die je onopvallend in je inhoud kunt verwerken (zodat bezoekers moeilijk het verschil kunnen zien tussen inhoud en advertentie). Barry Schwartz van SER schreef laatst dat dit soort advertenties een inbreuk maken op de Google Richtlijnen voor webmasters.

Dit naar aanleiding van Glenn Gabe’s hysterische tweet richting Gary Illyes en John Mueller van Google. De twee zijn van mening dat dit soort advertenties bestraft worden door Google.

Wat meteen ook opvalt is dat deze tweet vakkundig genegeerd wordt door Gary en John. Het is misschien ook wel een beetje apart dat een SEO’er mensen van Google iets wil bijleren over hun eigen richtlijnen en voor hen gaat bepalen dat ze een meeting moeten houden.

Met alle respect voor Glenn en Barry, ze doen hun best maar ze hebben de waarheid niet in pacht. Ik heb de Google richtlijnen voor webmasters zonet (nog maar eens) nagelezen, en er staat helemaal niets in over dit onderwerp. Het enige wat van toepassing zou kunnen zijn is de zin: “Don’t deceive your users.”, maar die formulering is nogal aan de vage kant.

Op de Google Adsense ad placement policies pagina staat wel iets wat van toepassing zou kunnen zijn. Het staat onder de kop formatting content to mimic ads:

“Publishers may not implement Google ads in a manner that disguises the ads in any way. This includes formatting neighboring content to look similar to the ads.”

Maar in dit geval gaat het om advertentie’s die op inhoud lijken, zolang je de inhoud op je site niet aanpast om nog méér op die ads te lijken doe je dus niets verkeerd volgens mij. Bovendien kunnen advertenties die Adsense zelf promoot toch nooit de Adsense richtlijnen overtreden?

Daarnaast heeft Adsense natuurlijk ook niets te maken met je positie in Google. Als je de regels van Adsense breekt dan kan je site geband worden door Adsense, maar dat staat compleet los van de prestaties van je site in de zoekmachine Google.

Volgens mij is het dus complete onzin. En ik ben niet de enige die dit denkt, Michael Martinez van seo-theory.com (geen onbekende naam in de SEO wereld) wond er geen doekjes om:

Michael Martinez about native ads

Gary Illyes van Google weet het ook niet

Aangezien ik graag zou weten hoe het nu exact zit heb ik het aan Gary Illyes gevraagd op Twitter. Maar zelfs Gary Illyes kan deze vraag niet meteen beantwoorden.

Lees gerust even mee op Twitter:

Wat denken jullie ervan? Zijn Google Native ads wel of niet compatibel met de Google richtlijnen voor Webmasters? Laat het gerust weten via het reactieformulier onderaan deze pagina. Ik ben erg benieuwd wat mensen uit de sector hier over denken.

Met een beetje geluk krijgen we volgende week het antwoord op deze vraag. Stay tuned 😉

The following two tabs change content below.

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.

3 reacties

 1. Ik snap wel een beetje waar het vandaan komt. We hebben in 2012 de ‘Top Heavy’ update gehad, die advertenties boven de vouw moet beperken. En we weten dat advertenties als vervelend kunnen worden beschouwd en Google er daarom kritisch tegenover staat. Althans, als zoekmachine 😉

  Als er echter niks over in de Richtlijnen voor Webmasters staat, behalve “Don’t deceive your users.”, is het inderdaad niet hard te maken dat Google zelf ooit heeft gezegd dat het niet mag.

  Overigens zat Gary Illyes in India in de dagen voor jouw tweets. Of hij heeft een jetlag, of hij moet zijn inbox nu opruimen denk ik? 😉

  1. Ja, maar die ‘Top Heavy’ update gaat toch enkel over advertenties boven de vouw? Dat is nogal specifiek. Deze advertenties kunnen op allerlei manieren ingewerkt worden.

   Geen idee waarom hij niet meteen kon antwoorden. Over een paar dagen vraag ik het nog eens, hopelijk krijgen we een duidelijk antwoord op de vraag.

   1. Ja klopt, alleen boven de vouw. Met als reden dat advertenties op websites door veel mensen als hinderlijk beschouwd worden. Dus als je dat als uitgangspunt neemt, snap ik de beredenering wel. Even los van het feit of het dan klopt of niet. Ik denk dat at jij vond over “niet misleiden” wel concreter is wat dit onderwerp betreft. Eerlijk gezegd vind ik namelijk wel dat je dat gaat doen als je advertenties zo nog minder laat opvallen.

    En stiekem is Google dat zelf ook steeds mee gaan doen met de betaalde zoekresultaten. Want van het opvallend gele blok, naar iets minder opvallend geel, naar een klein oranje blokje met ‘Adv.’ naar een ghost button-achtig blokje met ‘Adv.’ is ook een duidelijke draai naar steeds minder opvallende advertenties. Dat Google wil (en eigenlijk ook wel ‘moet’) verdienen aan advertenties om zo de “gratis” zoekmachine te financieren, zal iedereen begrijpen. Maar laat advertenties gewoon duidelijk advertenties zijn.

Reacties zijn gesloten.