SEO-Pionier Danny Sullivan aan de slag bij Google

Danny Sullivan bij Google. De foto is een grapje, bovendien wist ik zo bijna zeker dat je erop zou klikken. Ken je het Thug Life kanaal op YouTube nog? Zo niet, dan heb je echt wat gemist! Snel kijken zou ik zeggen..Danny Sullivan – een van de bekendste pioniers uit onze sector die in Juni 2017 nog zijn vertrek aankondigde – kwam recentelijk met verrassend nieuws op de proppen:

Google heeft hem een baan aangeboden waarin hij onder meer verantwoordelijk is voor de communicatie met de webmaster community, met ons dus.. En hij heeft ja gezegd!

Onder welke titel deze werkzaamheden uitgevoerd zullen worden is voorlopig nog onduidelijk. Zijn rol is een soort aanvulling op het werk van het Google Webmaster Trends Analysts Team met John Mueller en Gary Illyes.

Daarnaast zal hij ook samenwerken met Google Research Scientist Dan Russell om de eindgebruiker beter te informeren over de mogelijkheden van Google (bron: seroundtable.com).  Zijn eerste werkdag bij Google was trouwens vandaag (Maandag 9 oktober 2017).

Onverwachte Wending

Als ik je moet uitleggen waarom dit een onverwachte wending is dan ben je waarschijnlijker geen SEO’er. Maar omdat ik heb gemerkt dat deze site intussen ook goed gelezen wordt door andere doelgroepen zal ik het toch even uitleggen.

Danny Sullivan is niet alleen maar een bekende SEO-pionier met meer dan 21 jaar ervaring, hij was ook jaren actief als SEO-journalist voor bekende sites als Search Engine Land, Marketing Land, Digital Marketing Depot, enz..

Danny kon als geen ander ingewikkelde concepten begrijpelijk maken, zijn vertrek was dan ook een groot verlies voor de SEO-sector. Dat hij nu terugkeert in die sector maar ineens aan de andere kant van het spectrum staat had niemand kunnen verwachten, ook hijzelf niet zoals je in zijn blogbericht kunt lezen.

Hoop op verandering bij Google

Deze stap stemt mij voorzichtig positief. Wat Danny voor ons kan doen valt nog af te wachten. Maar Google lijkt eindelijk te beseffen dat er iets niet goed gaat met de communicatie naar de webmaster community. Neem nou de uit de hand gelopen Google Fred grap van Gary Illyes, dat heeft de sector geen goed gedaan. Het zorgt enkel voor verwarring en dat kunnen we niet gebruiken, verwarring is er al genoeg..

Iedereen hoopt natuurlijk dat Danny zich gaat ontpoppen tot de nieuwe Matt Cutts (een ander iconisch figuur uit de sector), maar of dat zo is valt nog af te wachten. Het is niet gezegd dat Danny evenveel vrijheid van spreken krijgt als Matt ooit had. Daarnaast was Matt ook technisch onderlegd waardoor hij echt veel afwist over de werking van Google.

Danny beschikt over een heel andere skillset en zal nooit rechtstreeks betrokken zijn bij de ontwikkeling van de zoekmachine zelf. Toch ben ik er blij mee want Gary en John zijn niet bepaalde de ideale woordvoerders. Laat ons eerlijk zijn: Alleen een megabedrijf als Google met een solide monopolie komt weg met zulke belabberde woordvoerders, elk ander bedrijf zou kop van jut zijn. De lat ligt dus niet hoog 😉

SEO-sector reageert positief

Het nieuws dat Danny bij Google aan de slag gaat is over het algemeen goed ontvangen. Er zijn enkele boze stemmen die Danny als een soort overloper beschouwen, maar die stemmen zijn niet erg krachtig. Logisch ook want dat is natuurlijk complete onzin.

De meeste mensen reageren uiteraard positief:

En ook bij Google zelf zijn ze blij met zijn komst:

Veelzeggend is de Tweet van Matt Cutts die zelf jarenlang verantwoordelijk was voor de communicatie met de webmaster community:

Is dit een voorteken van wat gaat komen? Ik hoop het wel! Maar voorlopig is het afwachten. Één ding is zeker: De naam Danny Sullivan ga je op deze site nog vaak horen vallen. Ik ben erg benieuwd hoe de communicatiestrategie van Google eruit zal zien met Danny aan het roer.

The following two tabs change content below.

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.