Nieuwe lay-out voor local packs

Google test regelmatig nieuwe dingen in de SERP’s, waaronder wijzigingen in lay-out. De afgelopen maanden werd er al opgemerkt dat er een nieuwe lay-out voor de local pack werd getest en nu wordt bekend dat deze nieuwe lay-out ook zal worden uitgerold in de zoekresultaten.

Local pack: kaartje van boven naar rechts

De nieuwe lay-out van de local packs is niet te missen. We zijn onderhand wel gewend geraakt aan de weergave waarbij we eerst een kaartje te zien krijgen met daaronder 3 lokale ondernemingen die passen bij de zoekopdracht. En sinds enige tijd kan daar ook nog eens een betaalde vermelding boven staan. In de nieuwe weergave zien we links de 3 bedrijven (of 4 als er een betaalde vermelding bij staat) en rechts het kaartje.

Deze weergave is op het moment van schrijven trouwens nog lang niet overal te zien. Het lijkt zowel afhankelijk van de zoekopdracht als van de locatie. Voor ‘aannemersbedrijf’ kregen we in Apeldoorn de nieuwe local pack al te zien, terwijl bij andere zoektermen de “oude” local pack nog werd getoond.

Andere locatie, andere local pack

Ook voor dezelfde zoekopdracht, maar dan vanaf een andere locatie, kregen we een oude local pack te zien. We gebruikten SEO Browse om voor verschillende locaties (Amsterdam, Delft, Almere, Arnhem, zo even wat steden in Nederland) te zoeken op ‘aannemersbedrijf’ en kregen in de meeste gevallen wel de nieuwe local pack te zien, behalve voor Arnhem

Enkele andere zoekopdrachten gaven wisselende resultaten, met vooral oude lay-outs en een enkele nieuwe, of alleen maar de oude lay-out.

Er is altijd een reden (of twee)

Google test altijd voor ze een dergelijke wijziging uitrollen en dat hebben ze met de local pack ook gedaan. Waarom wijzigen ze de lay-out voor de local pack? Dat zullen we nooit zeker weten, omdat Google zich daar meestal niet over uitlaat, maar ook omdat we niet weten of de reden die Google geeft ook de echte reden is.

In dit geval kunnen wij 2 redenen bedenken:

  1. Het is gebruikersvriendelijker (maar dan ook echt)
  2. Het levert Google meer geld op

De eerste reden is er eentje die je uit de mond van de zoekmachinegigant kunt verwachten. De tweede is inmiddels al vele jaren waarschijnlijker. En het kan natuurlijk ook een combinatie van deze twee zijn, omdat iets wat gebruikersvriendelijker is ook meer geld oplevert.

Hoe levert het meer geld op?

De vraag is dan hoe deze nieuwe lay-out Google meer geld oplevert. Door deze weergave worden de vermeldingen eerder gezien, omdat ze niet meer onder het kaartje staan. Daarmee zijn betaalde vermeldingen in de local pack ook prominenter zichtbaar, waardoor Google deze dus makkelijker en dus ook meer kan verkopen.

Makkelijker volgens Google

Search Engine Land voert een woordvoerder van Google op, die stelt dat het de gebruiker makkelijker maakt:

We’re constantly exploring ways to connect people with the helpful information that they’re seeking. We’re currently rolling out an update to the Search interface on desktop so when people search for places or businesses nearby, like ‘parks near me’ or ‘restaurants near me,’ they’ll easily see local results on the left and a map on the right. We expect this to be broadly available over the coming weeks.

Deze quote is alleen op Search Engine Land terug te vinden, dus kennelijk is er contact geweest vanuit SEL met Google.

Zou het dat zijn?

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.