Nieuwe zoekmachine Neeva begint vorm te krijgen

Als we het over SEO hebben, gaat het eigenlijk vrijwel altijd over Google. Googelen is zelfs een werkwoord geworden, al maakt de zoekmachinegigant daar bezwaar tegen wanneer je het in algemene zin gebruikt voor “zoeken op het internet”. Met de dominantie van ‘de grote G’ is de vraag natuurlijk hoeveel concurrentie er kan zijn en of de concurrentie impact kan gaan maken. Toch zijn er nieuwe zoekmachines in aantocht, waaronder Neeva, dat een aantal zaken anders aanpakt.

‘Privacy first’ en advertentievrij

Neeva wordt in twee opzichten al anders dan vrijwel alle andere zoekmachines. Naast ‘privacy first’, waar andere zoekmachines als DuckDuckGo en Startpage natuurlijk ook al op focussen, wil Neeva ook nog eens advertentievrij zijn. Dat betekent natuurlijk dat je niet gratis gebruik kan maken van de zoekmachine, het kunnen opereren van zo’n dienst kost namelijk behoorlijk veel geld. Naast deze twee verschillen is er nog iets interessants dat Neeva echt onderscheidend maakt.

Zoeken in apps

Wanneer je diverse (online) apps gebruikt, zul je vast ook weleens op zoek zijn naar die ene vraag of dat ene stuk informatie dat je zag of zelf hebt genoteerd. Denk aan notities in Notion of Evernote, of een antwoord op een discussie in Slack. Zeker het doorzoeken van berichten in Slack is dan tijdrovend, maar het wordt lastiger als je niet eens meer weet waar je het tegenkwam of hebt opgeslagen. Gebeurt jou vast ook weleens.

Lang leve Neeva dan, want Neeva koppel je aan apps als:

  • Dropbox
  • Office 365
  • Slack
  • Github

En daar komen apps als Notion en diverse andere nog bij. Zo wordt de zoekmachine meer dan een gewone internetzoekmachine, maar een complete zoekmachine voor jou. In deze wereld waarin we zo ongelofelijk veel informatie voorhanden hebben is dat een uitkomst. Zo vind je misschien wel alles terug waar je nu óf vreselijk veel tijd aan kwijt bent, óf waarvan je weet dat het onbegonnen werk is.

Voorlopig nog niet in Nederland

Hoewel het er uiterst interessant uitziet, is het helaas wel zo dat Neeva nog niet in Nederland beschikbaar is. Op het moment is het zelfs alleen op uitnodiging (‘invite only’) en dat ook alleen nog voor inwoners van de Verenigde Staten.

Wil je meer weten over Neeva, lees dan de recensie van Jon Henshaw (Engels).

Zie jij potentie in deze nieuwe zoekmachine? Heb je een idee of het gaat aanslaan met deze andere insteek?

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.