Moz overgenomen door e-mailmarketingplatform iContact

Na het niet geheel vrijwillige vertrek van Rand Fishkin bij het door zijn moeder en hemzelf opgerichte Moz (begonnen als SEOmoz) in 2018 is er weer spraakmakend nieuws over het SEO-softwarebedrijf. Moz maakte op 4 juni namelijk bekend te zijn overgenomen door iContact. Hiermee verliest het zijn zelfstandigheid en wordt Moz onderdeel van een groter geheel.

Wat is Moz?

Voor wie Moz nog niet (goed) kent: Moz is de maker van SEO-software, met diverse functionaliteiten voor marketingprofessionals, SEO-specialisten en ondernemers. Denk aan zoektermenonderzoek/keyword research, backlinkanalyse en rank tracking. Moz is een van de eerste zogenaamde ‘SEO-suites’: een softwarepakket met allerhande tools voor een vast bedrag per maand. Je gebruikt het als webapplicatie, er is dus sprake van Saas: Software as a Service.

SEOmoz, Moz en …

SEOmoz startte in 2004 als een blog en online community waar SEO-specialisten hun experimenten en ideeën met elkaar deelden. Oprichters Gillian Muessig en haar zoon Rand Fishkin konden in 2007 dankzij een investeringsronde starten met het ontwikkelen van software voor SEO-specialisten. In 2013 werd SEOmoz omgedoopt in Moz. Mede door het aantrekken van investeerders werd de druk steeds groter om te groeien, wat leidde tot het aanstellen van een nieuwe CEO, waardoor Rand Fishkin na 7 jaar een paar stappen terug moest doen. En wat uiteindelijk leidde tot zijn vertrek bij het bedrijf dat hij mede oprichtte.

Overname door iContact

En op 4 juni maakte Moz zelf bekend te zijn overgenomen door iContact. Na zelf meerdere overnames te hebben gedaan, waaronder STAT Search Analytics en het bijna legendarische Followerwonk is Moz nu dus zelf de overgenomen partij geworden. De acquirerende partij iContact is gespecialiseerd in e-mailmarketing en bedient volgens beide CEO’s zo ongeveer hetzelfde type ondernemingen, wat de overname een logische maakt:

Wat verwacht jij dat deze overname gaat betekenen voor Moz? We zijn benieuwd, laat hieronder je reactie achter.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)

2 reacties

  1. Ik kwam vroeger zeer regelmatig op Moz, maar na het vertrek van Rand Fishkin is mijn interesse afgenomen. Ik denk dat Ahrefs en Semrush ook flink wat marktaandeel hebben afgenomen van hun software. Ik hoop dat de overname ten goede zal zijn, maar vaak is dat niet het geval. Het bedrijf mist toch een stuk van de ziel van de oprichter.

    1. Als je de reacties op Twitter leest, ziet iedereen het als een positieve stap: https://twitter.com/Moz/status/1400848586494169093. De vraag of dat zo is, is wat mij betreft zeker terecht. Zoals jij ook aangeeft was Rand Fishkin wel echt een belangrijk boegbeeld en wat ik zo proef is dat qua tools en data Moz ook niet meer is wat het ooit was.

      Ook interessant trouwens, Rand Fishkin die in een totaal ander draadje op Twitter reageert over investeerders in Semrush en Ahrefs: https://twitter.com/randfish/status/1402315367364526082

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *