Google gaat passages van webpagina’s ranken

Google gaat passages van webpagina's ranken.Iedere ervaren online marketeer, SEO-specialist of andere betrokkene bij SEO weet dat zoekmachines webpagina’s indexeren en niet hele websites. Het is dan ook niet je website die rankt in Google of welke andere zoekmachine dan ook, maar je webpagina’s. En nu gaat het zelfs verder: je kan zelfs ranken op bepaalde zoektermen met passages uit je webpagina. Wat betekent dit voor jouw SEO-strategie?

Bekendmaking tijdens Search On

Tijdens Googles livestreamevenement Search On maakte Cathy Edwards bekend dat Google niet alleen complete webpagina’s indexeert, maar ook passages, kleine delen van je webpagina. Deze passages kunnen essentieel zijn voor iemand die heel gericht op zoek is naar een heel specifiek stukje informatie.

Van invloed op ongeveer 7% van de zoekresultaten

Naar verwachting van de zoekmachinegigant zal deze wijziging invloed hebben op ongeveer 7% van de zoekopdrachten wanneer het uitgerold is. Dit zal in eerste instantie in de Engelstalige gebieden zijn en later pas in andere taalgebieden, zoals we gewend zijn. Zoals we ook weten is de impact in andere talen soms totaal anders dan in de Engelstalige zoekresultaten.

Nu is 7% best een fors percentage, waarbij het wel goed is om te weten dat het gaat om de zoekresultaten waar het invloed op zal hebben en daarmee niet gezegd is dat de volledige zoekresultatenpagina anders zal zijn. Google toont zelf een voorbeeld waarbij er een featured snippet getoond lijkt te worden.

Indexeren of ranken?

Na de bekendmaking door Google ontstond er nog de nodige verwarring of discussie, omdat er in eerste instantie door velen over indexeren gesproken werd en Google dit toch als ranken duidde. Toch is Google er zelf debet aan door in hun eigen blogbericht te spreken over

Google zegt zelf "are now able to not just index web pages, but individual passages from the pages."In een tweet op 20 oktober werd gesteld dat er geen ‘individuele passages’ geïndexeerd worden, maar dat het betekent dat die passages in aanmerking komen om te vertonen en dit een aanvullende rankingfactor wordt.

Dat klinkt allemaal best logisch, zou je denken. Toch is het niet verkeerd om verder na te denken, zoals Cyrus Shepard deed. Oud-medewerker van Moz Cyrus kwam dan ook met de volgende uitleg:

We zijn natuurlijk allemaal Google niet, dus we zullen het waarschijnlijk nooit echt weten. Toch is de uitleg van Cyrus niet verkeerd. Om ‘iets’ te ranken, moet dat ‘iets’ ook geïndexeerd worden. Dat er geen aparte index voor de passages komt is ook logisch, omdat het nog meer capaciteit van de servers zal vragen.

Wat verwacht jij van deze ontwikkeling en hoe zie jij dat Google dit gaat doen? Ben je het eens met wat Cyrus Shepard meldt of heb je een ander inzicht? We kijken uit naar jouw blik op deze ontwikkeling als SEO-professional of anders als buitenstaander, ook interessant!

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)