Google Fred is niet één update maar meerdere updates

Ik ben er net achter gekomen dat Google Fred niet één update is, maar meerdere updates met verschillende doelen. Ik kwam op het idee toen ik een nieuw artikel aan het schrijven was over Google Fred.

Google Fred UpdatesIk was net een stukje aan het schrijven over de discussie die momenteel gaande is in de SEO community.

Die discussie gaat over de vraag of Google Fred een kwaliteitsupdate is (zoals Barry Schwartz en de mensen van Sistrix dachten) of toch een linkgerelateerde update zoals ik in het begin dacht.

Als je echter goed gaat kijken zie je dat er voldoende tekens zijn om beide mogelijkheden geloofwaardig te maken. En daarom begon ik te denken dat Google Fred niet één update is maar meerdere met verschillende doeleinden.

Waarom ook niet?  Net zoals in het echte leven zijn dingen vaak net iets ingewikkelder dan je zou willen. Wie zegt dat aanpassingen aan het algoritme van Google altijd simpel zijn en zich maar op één ding tegelijkertijd richten?

Om uitsluitsel te krijgen besloot ik het aan Gary Illyes van Google te vragen via Twitter. En tot mijn verbazing kreeg ik nog antwoord ook:

Hij bevestigde dat Google Fred inderdaad niet één update is maar bestaat uit meerdere updates. En dat voor hem elke Google Update een Fred update is. Mijn volgende vraag was uiteraard of die updates meerdere doeleinden hadden. En ook dat werd bevestigd:

Google Fred Updates kijken mogelijk naar website-kwaliteit, backlinkprofiel en misschien zelfs meer?

Hiermee is de discussie over of Google Fred nu kwaliteit- of linkgerelateerd is hopelijk afgelopen. Google Fred is niet één update en heeft dus ook niet maar één doel.

En misschien moeten we het voortaan Fred Updates noemen of zelfs helemaal stoppen met die sullige naam. Het enige wat me eraan bevalt is het visje hierboven.

Update over Google Fred 16 April 2017:

Om verwarring te voorkomen is het handig dat ik ook even meld dat Barry Schwartz van SEroundtable de tweets van Gary Illyes anders geinterpreteerd heeft dan ik. In zijn ogen is Google Fred nog steeds één update en zijn die andere updates uit die periode geen Fred Updates maar iets anders.

Dat verhaal strookt echter niet met de feiten. Gary’s tweet was duidelijk: “there were a number of updates around the date @rustybrick declared Fred a single thing”. Wat hij zegt is dus overduidelijk, ik snap niet waarom Barry daar aan voorbij gaat.

Brengt hij nu verslag uit over het  SEO nieuws, of maakt Barry Schwartz het SEO nieuws? Ik heb besloten Barry hier niet in te volgen en heb daarom ook zelf een chronologische lijst gemaakt van Google Updates op SEOradar.nl.

Ik ben eerlijk gezegd heel benieuwd wat de Nederlandstalige SEO community hiervan vindt. Hoe zouden jullie zelf die tweet interpreteren? Ik hoor het graag. Je kunt reageren via het reactieformulier onderaan deze pagina:

The following two tabs change content below.

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.