Google December 2020 Core Update rolt direct uit

 Het is weer eens zover: Google kondigde een update aan van het algoritme: de December 2020 Core Update. Binnen enkele uren na de aankondiging werd deze al uitgerold. Waar deze update zich op richt en wat voor impact deze zal hebben op de zoekresultaten is afwachten. Dit wordt nooit bekendgemaakt bij een aankondiging.

Aankondiging Core Update op Twitter

Zoals we inmiddels gewend zijn, werd de December 2020 Core Update aangekondigd op Twitter vanuit het Google SearchLiaison account (@searchliaison). Op 3 december om 16:34 Nederlandse tijd verscheen de aankondiging op Twitter.

Ongeveer 3 uur na de aankondiging meldde @searchliaison dat de algoritme-update al werd uitgerold en dat het een tot twee weken kan duren voor deze volledig is uitgerold:

Wachten op het effect van de update

We weten inmiddels dat we in Nederland over het algemeen pas later een effect merken van algoritme-updates. Tegen de tijd dat de update volledig is uitgerold weten we misschien ook waar deze update (de meeste) impact op heeft. Internationale SEO-specialisten en -bureaus hebben dan waarschijnlijk al uitgezocht welke grote veranderingen dit teweeggebracht heeft en wat de impact zal zijn, dan wel op welke typen websites of branches de impact het grootst is.

Houd Marie in de gaten

Als het gaat om algoritme-updates, de impact daarvan en vooral ook welke factoren een rol spelen in deze core algoritme-updates, dan is Marie Haynes iemand om in de gaten te houden. Ook bij de December 2020 Core Update laat ze zien er bovenop te zitten:

Best irritant trouwens, vlak voor de feestdagen

Het is december, feestdagen voor de deur, veel online inkopen en dan komt Google met een core algoritme-update. Best irritant, zeker als het impact heeft op webshops. En dat terwijl Matt Cutts, destijds nog ‘head of webspam’ bij Google, in 2013 nog stelde dat de zoekmachinegigant grote updates rond de feestdagen probeerde te beperken. Dit jaar niet dus.

Ach ja, 2020 is toch al stuk.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

2 reacties

  1. Hallo

    Ook mijn site Gratis247 is van de 1e pagina terug geworpen naar pagina 22. Dit geldt voor het zoek woord gratis. Wat de reden is ik heb geen idee. Ik zoek me suf maar ik kan nu even niets vinden waarom ik het slachtoffer ben geworden.

    1. Het is niet zomaar te zeggen wat de reden is van dalen in de zoekresultaten Theo. Dat hoeft niet eens per se met deze Core Update te maken te hebben.

Reacties zijn gesloten.