Google Algoritme maakt geen gebruik van data uit Google Analytics

Veel mensen denken nog steeds dat het algoritme van Google ook gebruik maakt van data uit Google Analytics. Gary Illyes van Google heeft nog maar eens bevestigd dat dit niet het geval is.

Gary tweette: “We gebruiken helemaal niets van Google Analytics in het Algoritme”:

Google blijft keer op keer zeggen dat ze op geen enkele manier gebruik maken van Google Analytics om websites te ranken. Natuurlijk zijn er veel mensen die dit niet geloven.

Logisch ook, want niemand kan meekijken in de code van Google. Ze kunnen in principe lekker doen wat ze willen. Als ze zouden toegeven dat ze data gebruiken uit Google Analytics zou dat mensen kunnen afschrikken om Google Analytics te gebruiken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ik denk persoonlijk niet dat er data uit Google Analytics gebruikt wordt. Google bestaat al voordat Google Analytics bestond en niet elke site heeft Google Analytics geïnstalleerd.

Dat zou dus betekenen dat ze voor websites waarvan ze geen Google Analytics data hebben een secundair systeem zouden moeten hebben om aan bepaalde gegevens te komen. Dat lijkt me nodeloos ingewikkeld.

En als ze stiekem toch data gebruiken uit Google Analytics dan zal deze data naar mijn gevoel geen grote rol spelen. Wat denk jij is Google eerlijk of liegen ze hierover? Ik hoor graag jullie mening via het reactieformulier onderaan deze pagina.

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.

2 reacties

  1. Als Google zou “liegen” of “iets verbergen” dan zou het dat iets subtieler doen dan nu het geval. Eerder iets in de trant van “we don’t use data directly from Google Analytics”. Nu is het statement heel erg duidelijk, zelf met emphasis. Dus ik zie niet echt een reden om dit te wantrouwen. Overigens, hoe gaat Google om met de 50% van de websites waarvan ze geen Analytics hebben… 2 valabele punten lijkt me

    1. Inderdaad Nicolaas! Ik snap je denkwijze. Dan zouden ze eerder met een vage uitleg komen of zelfs de vraag negeren zoals ze dat wel vaker doen, bv bij algoritme updates.

      Je tweede punt is een mooie aanvulling op wat ik al schrijf. Goed dat je er een percentage op plakt. Dat maakt veel duidelijk.

      De helft van de websites gebruikt geen Google Analytics dus dan zouden ze nog iets extra moeten maken om de missende informatie te verzamelen over die sites. Dat lijkt me technisch niet de beste oplossing. Dank je voor de aanvulling.

Reacties zijn gesloten.