E-ventures verliest rechtszaak tegen Google over verbannen websites

E-ventures Worldwide, een bedenkelijk SEO bedrijf in de Verenigde Staten, heeft recent een rechtszaak tegen Google verloren. Het bedrijf beweerde dat Google 231 van haar websites ten onrechte had verwijderd.

E-ventures verliest rechtszaak van Google over verbannen websites

Ze beweerden ook dat Google zelfs gloednieuwe sites van e-ventures blokkeerde zonder geldige aanleiding.

Daarom klaagden ze Google aan wegens concurrentievervalsing. De vordering werd eind 2014 ingediend en er is nu dus eindelijk uitspraak over gedaan door het gerechtshof.

Volgens e-ventures had Google de websites verbannen om haar eigen activiteiten op de betalende advertentiemarkt (Adwords) te beschermen, én niet omdat ze iets verkeerd deden.

E-ventures stelt dat het SEO bedrijf eigenlijk een concurrent is van Google, dit omdat Google meer advertenties kan verkopen als mensen niet aan SEO doen. In eerste instantie leek dit aardig te lukken, maar nu heeft de rechter echter beslist dat de zoekmachine volledig in haar recht staat en juist heeft gehandeld.

Overtredingen van de Google richtlijnen voor Webmasters

Op 19 September 2014 merkte Google 231 websites van e-ventures Worldwide aan als “pure spam”, aangezien het bedrijf volgens haar de Google richtlijnen voor Webmasters overtreden had.

Volgens de rechtbank heeft de zoekmachine daarin juist gehandeld. De rechter stelt zelfs dat de zoekmachine niet eens verplicht is de eigenaren van dit soort websites te waarschuwen door middel van een notificatie of email (wat Google altijd netjes doet).

De zoekmachine als hoofdredacteur

De vordering die e-ventures Worldwide eind 2014 had ingediend, is hiermee afgewezen door het gerechtshof. Het handelen van Google werd door de rechter vergeleken met de hoofdredacteur van een krant.

Deze persoon neemt een beslissing wat wel of niet wordt geplaatst op de voorpagina van een krant. Ongeacht of iemand het daarmee eens is of niet. Dit was voor het gerechtshof een fundamentele reden om e-ventures Worldwide in het ongelijk te stellen.

Belangrijk signaal aan de SEO sector

Aan andere SEO bedrijven en Webmasters wordt met deze rechtszaak een belangrijk signaal afgegeven. Het is van belang om de Google richtlijnen voor Webmasters te respecteren, wie niet luisteren wil moet voelen.

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.