Ahrefs wijzigt prijsstructuur

Alles wordt duurder, dus is het logisch dat ook de SEO-tools die we gebruiken van tijd tot tijd hun prijzen wijzigen. Vandaag kondigde Ahrefs aan binnenkort de prijzen te verhogen. Naast deze prijsstijging wijzigt er nog het een en ander, wat in feite betekent dat de prijsstructuur op de schop gaat. En daar zitten dus prijsstijgingen bij, maar ook wijzigingen in hoe bepaalde limieten werken.

Wat we nu weten over de prijswijzigingen

Ahrefs heeft op 26 januari in een mail aan hun gebruikers bekendgemaakt dat er een prijswijziging aankomt. En hoewel daarin al een aantal dingen gedetailleerd worden toegelicht, weten we nog niet alles. De hoofdlijnen zijn:

  • De abonnementsprijzen worden hoger
  • Je krijgt er meer flexibiliteit voor terug
  • Eerst voor nieuwe gebruikers, later voor bestaande
  • Nieuwe prijzen zijn nog niet bekendgemaakt, zal wel in Q1 bekend zijn
  • Proefperiode van 7 dagen voor $7 verdwijnt, wordt een proefperiode op aanvraag

Wat er precies bekend is en wat dit betekent zover wij het kunnen beoordelen, lees je natuurlijk ook hieronder.

Niet de eerste SEO-tool met prijsstijgingen

Onlangs meldden we al een prijsstijging voor Yoast SEO Premium, en begin 2021 verhoogde Semrush de prijzen al met 12,5 tot 20 procent. De prijsstijgingen zelf zijn fors, waar de bedrijven zelf vaak ook terecht over stellen dat ze al jaren gelijk gebleven zijn. En daarnaast wijzigt er meer, waardoor de prijsstijging relatief lager kan uitpakken dan die in absolute zin lijkt.

Wijzigingen in limieten

Waar het logisch is dat er per abonnement bepaalde limieten zijn gesteld voor het gebruik van onder andere data, loop je ook weleens tegen die limieten aan. Dat kan onhandig zijn en daar wil je dan net weer niet een hoger abonnement voor aangaan. Dat realiseerde Ahrefs zich ook en daarom zijn er wat wijzigingen aangebracht in die limieten:

  1. Van wekelijkse naar maandelijkse limieten per tool: je datalimieten waren opgedeeld in wekelijkse limieten, dat worden globale maandelijkse limieten. Wel zo prettig omdat je niet tegen limieten aan wilt lopen omdat je toevallig een week heel intensief onderzoek doet.
  2. Inactieve gebruikersplekken zijn gratis: als je meerdere gebruikers in je gebruikersruimte hebt, worden dat niet allemaal extra betaalde gebruikers meer. Als iemand Ahrefs een maand lang niet gebruikt, hoef je daar ook geen extra kosten meer voor te maken. Je kunt nu dus feitelijk zoveel mensen toevoegen als je wilt en betaalt alleen wanneer er meer gebruikers daadwerkelijk Ahrefs gebruiken dan binnen je abonnement past.
  3. Prepay en betalen voor extra data: je hoeft niet direct een hoger abonnement aan te schaffen als je meer data nodig hebt. Dat kun je via prepay vooraf betalen of je krijgt achteraf een rekening voor de extra data die je afneemt. Achteraf betalen is dan wel iets duurder.

Wordt Ahrefs daarmee duurder? Ja en nee. Zo stellen ze het zelf en dat is ook de indruk die wij krijgen.

Wordt Ahrefs duurder?

Het simpele antwoord is: ja. Ahrefs verhoogt namelijk de tarieven van de abonnementen en dan kun je stellen dat Ahrefs duurder wordt. Het is alleen wel zo dat er ook meer flexibiliteit voor terugkomt waardoor je meer uit je Ahrefs-abonnement kunt halen dan je nu misschien doet. En waardoor je dus niet hoeft over te stappen op een hoger abonnement.

Eerst voor nieuwe klanten, later de bestaande gebruikers

De nieuwe prijzen zullen na de introductie eerst alleen gelden voor nieuwe klanten. Pas later worden de nieuwe prijzen doorgevoerd voor de bestaande gebruikers. Mocht je Ahrefs dus overwegen om te gebruiken, kan het raadzaam zijn nu nog een abonnement te nemen om nog zo lang mogelijk te profiteren van de huidige tarieven.

Fairdere prijzen voor “kleine” gebruikers

Volgens Ahrefs is deze prijswijziging vooral gunstig voor wie Ahrefs relatief weinig gebruikt. De heavy users gaan meer betalen, wat dan ook meer in verhouding is met het gebruik van de tool. Kleine ondernemers en website-eigenaren die voor een enkele website gebruikmaken van Ahrefs betalen zo een reëler bedrag voor hun gebruik, terwijl de SEO-bureaus en grote ondernemingen meer gaan betalen omdat ze meer gebruiken.

Het wachten lijkt nu op Moz om de tarieven te verhogen, wat ze ook al jaren niet hebben gedaan.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.