Yoast verwijdert pipe en tilde als separator voor SEO-titel

Dingen veranderen, de wereld verandert. Altijd. Soms veranderen er dingen waarbij je zo je vraagtekens zet. Zoals wijzigingen in de Yoast SEO-plugin, versie 17.1 van 7 september 2021. Daarin verdwijnt namelijk de mogelijkheid om een pipe (|) of tilde (~) in te stellen als separator (scheidingsteken) in je SEO-titels. Waarom is dat zo en is dat erg?

Waarom verdwijnen deze scheidingstekens?

In de changelog van Yoast SEO meldt de ontwikkelaar dat Google deze scheidingstekens volgens hen regelmatig vervangt door andere scheidingstekens. In de blogpost over deze release echter, stelt Yoast “As of today, we give you more control over your titles”. Met het verwijderen van opties voor het scheidingsteken lijkt dat wat tegenstrijdig.

Is het aan Yoast om dit te bepalen?

De vraag die dan rijst is of het wel aan Yoast is om te bepalen of je deze scheidingstekens kunt gebruiken of niet. Nog even los van het feit dat Google deze scheidingstekens dus lang niet altijd vervangt. Zolang deze scheidingstekens niet volledig door Google worden genegeerd of overschreven is er toch niets aan de hand?

Tijd voor een andere SEO-plugin?

Yoast SEO is inmiddels dé naam als je het over SEO-plugins hebt. Toch zou een wijziging als deze aanleiding kunnen zijn voor WordPress-gebruikers om over te stappen op een andere SEO-plugin. Keuze genoeg tegenwoordig, een greep uit de opties:

  • SEOPress
  • Rank Math
  • All-in-One SEO
  • The SEO Framework

Ben je een van de plugins gewend, dan is het begrijpelijk dat je niet zomaar overstapt op een andere. Toch hoeft dat niet zo’n probleem te zijn, omdat veel instellingen kunnen worden geëxporteerd en dan weer kunnen worden geïmporteerd in je nieuwe plugin.

Maar er zijn ook andere opties

Naast een nieuwe SEO-plugin heb je nog andere opties om toch deze scheidingstekens te blijven gebruiken als je geen afstand van Yoast SEO wilt doen. Zo kun je gewoon bij iedere pagina of ieder bericht handmatig een titel invoeren, inclusief het scheidingsteken van jouw voorkeur. Dat is wel veel werk, omdat je dat dus bij iedere pagina zelf moet doen.

Wat je ook kunt doen is in de instellingen van Yoast SEO gewoon zelf je scheidingsteken in te voeren. Dat doe je via (Yoast) SEO > Zoekweergave > Contenttypes, waar je variabelen kunt instellen voor je SEO-titels. Onder die variabelen valt ook je scheidingsteken en die kun je vervangen door het scheidingsteken zelf. Dus in plaats van de variabele ‘Separator’ zet je daar handmatig | of ~ in als je die als scheidingsteken wilt gebruiken, zoals je hieronder ziet:

Screenshot van tabblad Zoekweergave in Yoast SEO, waar je variabelen instelt en daar ook handmatig elementen in kunt zetten. In dit voorbeeld is de variabele 'Separator' vervangen door de zogenaamde pipe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat vind jij van de keuze van Yoast om deze scheidingstekens te verwijderen uit de opties? Is dat voor jou reden om over te stappen op een andere SEO-plugin?

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.