YMYL Websites en Google’s advies

De wereld van SEO zit vol met afkortingen. Zo hebben zoekmachine optimalisatie specialisten het niet over zoekresultatenpagina’s, maar over SERP. Naast XML, HTTP(S) en andere afkortingen komt ook YMYL vaak voor in de online SEO-fora. YMYL is een afkorting die staat voor Your Money or Your Life. Deze benaming past Google toe op websites die informeren of activeren over thema’s die met gezondheid en financiën te maken hebben. In dit artikel lees je meer over YMYL pagina’s en over Google’s advies voor webmasters van deze websites.

Wat zijn YMYL websites precies?

In de praktijk zijn YMYL websites vaak pagina’s die advies geven over hoe men er financieel op vooruit kan gaan of websites die medische informatie verspreiden. Denk aan websites die de lezer adviseren over bepaalde aandelen, belastingvoordelen of manieren om online geld te verdienen. Ook pagina’s die meer informatie geven over bepaalde medicijnen, zorgverzekeringen, juridische thema’s, voeding en mentale gezondheid vallen onder het YMYL label.

Veel van deze websites zijn sterk afhankelijk van SEO om bezoekers binnen te halen. Deze bezoekers zorgen dan vaak via affiliate marketing of een webshop voor omzet voor de eigenaren van de site. Niet gek dus dat de webmasters bovenop de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van SEO zitten. Google is hiervan op de hoogte. Hoewel de zoekmachine over het algemeen terughoudend is met het geven van SEO-adviezen, heeft Google’s John Mueller toch een aantal adviezen voor YMYL pagina’s op een rijtje gezet.

Kwaliteitscontrole van Google

Google gebruikt meer dan 200 verschillende factoren om een site te beoordelen en deze vervolgens een juiste plek in de SERP te geven. De kwaliteit van de content die op de site staat is een van de belangrijkste factoren. Vrijwel iedere SEO’er weet dat je geen dubbele content moet plaatsen, je teksten geen spelfouten mogen bevatten en je goed moet oppassen met gebroken links. Maar, waar beoordeelt Google de kwaliteit van de inhoud nog meer op? En hoe doet de zoekmachine dit eigenlijk?

Wereldwijd heeft Google meer dan 10.000 mensen in dienst die dagelijks websites beoordelen. Omdat het onmogelijk is om het gehele internet op kwaliteit te beoordelen worden vooral de eerste zoekresultaten per onderwerp beoordeeld. Als je zeer weinig traffic hebt of niet organisch gevonden wordt, is de kans dat Google jouw site op content naloopt klein. YMYL-pagina’s die Google’s ‘quality raters’ tegenkomen worden vooral gecontroleerd aan de hand van E-A-T: Expertise, Authority en Trustworthiness.

E-A-T en YMYL websites

Voor Google is het belangrijk dat gebruikers de juiste zoekresultaten te zien krijgen. Als een website gerund wordt door auteurs die veel expertise hebben over een bepaald onderwerp, is de kans dus groter dat de vragen van de gebruikers juist beantwoord worden. Om de autoriteit van je website op een juiste manier aan Google uit te stralen is het belangrijk om uit te leggen waarom jij zo’n expert bent op jouw gebied. Vermeld ervaringen, opleidingen, certificaten en andere indicatoren op de ‘over ons’ pagina van je website. Ook het toevoegen van een auteursnaam en een echte foto zorgt voor meer expertise. Pas wel op met het gebruik van stockfoto’s als auteursfoto’s, Google herkent deze en straft dit gebruik af.

Het uitstralen van autoriteit gebeurt op een andere manier. Stel, jouw website deelt informatie over de financiële markt. Als jij artikelen schrijft voor andere autoriteiten op dit gebied, bijvoorbeeld RTL Z en het Financieele Dagblad, zal Google dit ook zien. Naast het feit dat dit een zeer effectieve manier van linkbuilding is, wordt ook de autoriteit van je website bevestigd. De logo’s van deze media kun je vervolgens in de footer van je website of ook in de ‘over ons’ pagina plaatsen.

Als je nog geen artikelen schrijft voor autoriteiten in de markt waarin je opereert, kun je kleinschalig beginnen. Zoek bijvoorbeeld wat beginnende sites op en vraag of je een gastartikel kunt schrijven. Zo kun je autoriteit opbouwen en geleidelijk andere websites en nieuwsmedia aanschrijven voor gastartikelen.

Trustworthiness opbouwen doe je vooral door feitelijk juiste content te plaatsen. Kijk of je een expert kunt vinden die je teksten naleest om zo fouten eruit te pikken. Als je veel gebruik maakt van bronnen kun je deze bronnen vermelden voor meer transparantie en betrouwbaarheid. Vanzelfsprekend is de content ook vrij van spel- en grammaticafouten. Ook is het hebben van HTTPS-verbinding bevorderend voor de betrouwbaarheid van websites in de ogen van Google.

Andere tips voor YMYL websites

Naast de adviezen hierboven die betrekking hebben op E-A-T, zijn er andere tips en trucs die je toe kunt passen voor meer autoriteit in de ogen van Google. Zo is het bijvoorbeeld een slecht idee om clickbait-titels te gebruiken, plaats je liever geen vervelende advertenties en houd je de informatie op de site actueel.

Heb je adviezen of tips die niet in dit artikel genoemd zijn? Vermeld deze dan door hieronder een reactie te plaatsen. We zijn benieuwd welke tactieken collega SEO’ers gebruiken voor YMYL pagina’s.

The following two tabs change content below.
Als freelance online marketeer werkt Vincent dagelijks aan de websites van verschillende ondernemingen. Van eenpitters tot groot mkb, Chent Creative helpt ondernemers met online problemen en vraagstukken. Zo werkte Chent Creative onlangs aan webdesign, zoekmachine optimalisatie, vormgeving en social media marketing. Vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Vincent!

Laatste berichten van Vincent van Brakel (toon alles)