Opvallend: DTG heet ineens Youvia

DTG bestaat niet meer. De naam DTG welteverstaan. Wie nu naar dtg.nl gaat, wordt doorgestuurd naar youvia.nl. Hebben we iets gemist? Is er stilletjes een naamswijziging doorgevoerd en waarom?

Van De Telefoongids naar DTG

Ooit kregen we jaarlijks een enorm boekwerk in onze brievenbus met vrijwel alle telefoonnummers van onze regio erin: De Telefoongids. Na de privatisering van de PTT werd het onderdeel dat de telefoongids uitbracht in 2003 afgestoten en ging De Telefoongids als zelfstandige onderneming door. Later werd daar de Gouden Gids aan toegevoegd. De wereld van online was toen inmiddels aan het groeien en dat leidde het einde in van het oorspronkelijke verdienmodel van De Telefoongids. In 2012 werd de nieuwe naam DTG gelanceerd om de transitie naar een onlinemediabedrijf definitief te maken.

Van print naar online

Dat DTG een onlinemediabedrijf werd was niet meer dan logisch. In 2018 plofte voor het laatst de gedrukte telefoongids op de deurmatten, iets wat in vele andere landen al jaren eerder gebeurde. Was DTG niet overgegaan op online, dan had het bedrijf anno 2020 gewoon niet meer bestaan. 

Online marketing voor MKB 

DTG legde zich steeds meer toe op online marketing voor het MKB, waarbij ze online advertenties aanboden, websites bouwden en een netwerkprofiel aanboden. Want: ze hielpen met hun printuitgaven MKB-ondernemingen met hun vindbaarheid, nu deden ze dat online. Volledig verklaarbaar zo.

Zonder aankondiging is er Youvia

Plotseling is DTG er niet meer. Wie naar dtg.nl gaat, wordt doorverwezen naar youvia.nl en moet dus concluderen dat DTG nu Youvia heet. Toch gek dat dit als verrassing moet komen. Een grote nationale speler met zelfs een bepaalde historische waarde doorgaat een grote naamsverandering en daar wordt geen persbericht over uitgestuurd? Voor een onderneming in online marketing is dat zelfs volkomen onbegrijpelijk…

Wil Youvia geen backlinks?

Iedereen met een beetje kennis van SEO weet dat backlinks bijzonder krachtig zijn voor je posities in Google. Je laat dan ook geen kans lopen om backlinks te krijgen, zeker als dat je niks kost behalve een beetje tijd. Een persbericht met daarin de bekendmaking van de naamswijziging had ongetwijfeld voor veel publicaties gezorgd. Inclusief backlinks naar het nieuwe domein. Wil Youvia dan geen backlinks?

Waarom geen publiciteit?

De vraag waarom Youvia dan niet de publiciteit opzoekt is volkomen legitiem. De coronacrisis kan natuurlijk een reden zijn. Het lijkt erop dat Youvia zo half maart 2020 is gelanceerd, gezien de eerste review op Trustpilot, die op 17 maart is gepubliceerd:

Deze eerste review voor Youcia op Trustpilot verscheen op 17 maart 2020.

Zouden ze het nieuws niet willen laten ondersneeuwen door alle coronagerelateerde berichten? Aan de andere kant, als je het moment wilt pakken en de coronacrisis in de weg zit, stel je dat moment toch uit? Daarnaast zijn er genoeg nieuwsbronnen die helemaal geen algemeen nieuws publiceren en brengen toch ook de gewone nieuwsplatformen gewoon nog ander nieuws?

Google Mijn Bedrijf locaties niet omgezet

Opvallend detail is trouwens dat de Google Mijn Bedrijf locaties van DTG zijn verdwenen en er compleet nieuwe locaties in Google Mijn Bedrijf staan voor Youvia. DTG Amsterdam staat op het moment van schrijven nog wel in Google, met de vermelding dat ze permanent gesloten zouden zijn, terwijl op exact hetzelfde adres ook Youvia Amsterdam gevestigd is:

De Google Knowledge Panel van DTG Amsterdam geeft aan dat het bedrijf hier permanent gesloten is.

Youvia Amsterdam heeft hetzelfde adres als DTG Amsterdam.

Je zou toch zeggen dat je de bedrijfsvermelding in Google Mijn Bedrijf gewoon aanpast naar de nieuwe naam? Zo behoud je de historie die je met die Google Mijn Bedrijf vermelding hebt opgebouwd…

Wat zou volgens jou de reden kunnen zijn dat Youvia de publiciteit niet heeft opgezocht? We zijn benieuwd naar wat jij ervan denkt.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

12 reacties

 1. Vraag:
  Ik krijg net een rekening via incassobureau. Er schijnt eerder rekening verstuurd te zijn. Nooit gehad. Deed zaken met DTG. Ken dit bedrijf niet. Durf nergens op te klikken. Is dit oplichting?

  1. Als je eerder zaken deed met DTG kan dit wel kloppen. Althans, als dit uit naam van Youvia is. Ik zou eerst contact opnemen met Youvia, want je zou sowieso eerst aanmaningen moeten hebben gekregen voor ze een incassobureau op je afsturen. Als je online wat verder zoekt, zie je dat dit zowel bij DTG als bij Youvia wel vaker zo gebeurt. Het lijkt me dat dit snel op te lossen is met Youvia zelf. Succes!

   1. Ook ik heb een aanmaning gehad via Bos incasso in opdracht van Youvia.
    Voorheen ontving ik elk jaar een schrijven van DTG met de vraag of de vermeldingen nog correct waren om deze te plaatsen in De Telefoongids.De Telefoongids is opgeheven.Al enkele jaren ook geen schrijven meer van gehad.Youvia stuurd plotseling nota’s.
    Hier staat vermeld.Profiel +- 80€.
    Ik heb geen contract of enige opdracht gegeven aan dit bedrijf.Het incassobureau geeft geen antwoord op het verzoek van mij om de contractgegevens toe te komen.Wel een schrijven dat ik het bedrag van inmiddels meer dan 100€ direct kan overmaken aan Bos incasso.

   2. Even voor de duidelijkheid en zekerheid: wij gaan hier natuurlijk niet over incasso en klachten over Youvia. Ik snap dat dit soort situaties vervelend is en dat er vraagtekens zijn over dit soort aanmaningen. Hiervoor verwijzen we graag naar websites als klacht.nl.

    Wat we zien is dat Youvia sinds de naamswijziging zich persoonlijker lijkt te willen profileren dan in de tijd dat ze nog DTG heetten. In reviews zie je mensen hun contactpersoon noemen, in reacties staan namen van medewerkers. Wellicht is het handig om gebruik te maken van die persoonlijke benadering door ook persoonlijk contact op te nemen met ze.

 2. Yoevia valt mensen lastig met telefoontjes (oa. tel 023 7526998), bellen en niets zeggen, onder de de naam DTG media. Bij navraag reageren ze vaag en stellen dat hier andere bedrijven achter zitten. Als gevraagd wordt waarom ze dan niks op hun website zetten hierover, of actie ondernemen, schuiven ze af en verbreken de discussie.

  Kan dit aangepakt worden ?

  1. Wat dit soort zaken betreft kunnen wij helaas geen advies geven. Zoeken op het telefoonnummer levert een resultaat op waar DPG Media genoemd wordt. Dat is de nieuwe naam van De Persgroep, zou het kunnen zijn dat zij het waren in plaats van Youvia? Hoe het ook zij, dit zijn zaken die vooral met wet- en regelgeving te maken hebben, lijkt het. Zoals ik het lees gaat het namelijk om telefonische acquisitie en dat is een juridische kwestie waar wij niks over kunnen zeggen.

 3. Bizar om te zien dat de reacties als een soort customer service kanaal wordt gebruikt..

  de vraag waar je mee afsluit vind ik een goede Nathan, waarom? Weet jij of de google reviews naar een ander bedrijf worden “overgeheveld” (in dit geval)? Anders is het raar, of dtg moetst een 2star rating hadden, dan is het wel logisch.. haha

  1. Normaliter wijzig je zelf je Google Mijn Bedrijf wanneer je bedrijfsnaam wijzigt. Zover ik weet hadden ze geen goede reviewscore en die is op dit moment voor Youvia in Amsterdam ook niet heel goed (gemiddeld 2,9/5), terwijl die voor Zwolle (4,2/5) wel redelijk goed is. De andere online reviews (Trustpilot, Klantenvertellen) zijn ook nogal wisselend, waarbij het opvallend is dat de laatste een platform is van, jawel: Youvia.

   1. Klantenvertellen is inmiddels niet meer van Youvia. het is een maand geleden verkocht aan eKomi

   2. Daar kwam ik ook achter. Zoals je aangeeft is dat een maand geleden en het is mij niet duidelijk of die overname al is doorgevoerd of niet. Dat neemt niet weg dat de banden er lange tijd waren. Van 2014 tot 2020 onder DTG en heel 2020 nog onder de vlag van Youvia 😉

 4. Zoals ik het zie: DTG had een hele slechte naam, slechte klantenservice, klachtenafhandeling was nagenoeg afwezig. Daar willen ze vanaf lijkt het. Ik heb het vertrouwen nog niet en afgesloten abonnementen van DTG wil ik nog altijd vanaf – dat lukt nu via YouVia tenminste; bij DTG kreeg je gewoon nul op het rekest.

  In recent contact heb ik gemerkt dat de klantenservice beter geworden is. Persoonlijker contact, begrip, en je kunt in elk geval gewoon opzeggen. Ik heb nog geen diensten afgenomen, dus daadwerkelijk resultaat kan ik niets over zeggen.

  Ik lees hier over overnames van dochterbedrijven door derden, het lijkt alsof ze aan flinke re-organisaties bezig zijn, met hopelijk focus op “een echt bedrijf worden”, met echte diensten en echt resultaat! Wie weet!

  1. Dat eerste was ook mijn idee en inderdaad: het lijkt erop dat ze inzetten op een meer persoonlijke benadering. Laten we zien wat de toekomst brengt voor Youvia.

Reacties zijn gesloten.