Is LinkedIn nu goed voor je SEO?

Op LinkedIn kwam een bericht voorbij waarin gesteld werd dat LinkedIn nu goed voor je SEO zou zijn. Het werd zelfs een “SEO-tool” genoemd. Mijn mond viel werkelijk open van verbazing, zoveel misvattingen in 1 bericht.

LinkedIn een SEO-tool?

Linkedin SEO?Een “tool” is in de context van het SEO-vakgebied een digitaal gereedschap dat je gebruikt. Veelal voor onderzoek of analyse. Dat is LinkedIn zeker niet. Ik vermoed echter dat de auteur van het bericht iets anders bedoelde.

Ik vermoed dat de auteur doelde op het feit dat een LinkedIn-bericht invloed zou moeten hebben op je SEO. Dat zal echter niet het geval zijn. Niet in directe zin althans. Een link op sociale media is standaard nofollow en zal dus geen linkjuice overdragen. Dat je er lezers mee naar je website krijgt, zal wellicht. Al is die kans niet heel groot.

Wat is er aan de hand?

Kennelijk heeft LinkedIn ergens laten weten dat berichten die je publiek plaatst op het platform, ook gelezen kunnen worden door mensen die niet ingelogd zijn op LinkedIn. Dat is leuk nieuws, omdat ik er zelf gek van word wanneer ik op mijn telefoon Google en dan berichten of profielen op Facebook niet kan bekijken. Ik moet daarvoor eerst inloggen en dat is nu bij publieke berichten op LinkedIn dus niet nodig.

En dus schreef iemand op LinkedIn dit bericht:

Of LinkedIn nu invloed heeft op je SEO

Wat nu werkelijk de link is met SEO, is mij echter een raadsel. Google kon berichten al indexeren, alleen kun je nu dus vanuit de zoekresultaten doorklikken om het bericht te lezen. Je kunt dan echter niet reageren of de reacties lezen.

Het feit dat ik deze screenshot kon maken, is het bewijs. De auteur heeft mij geblokkeerd op LinkedIn en dankzij een directe link kon ik dit bericht alsnog zien. Via Google kon ik het bericht helaas niet vinden. Het is dus nog niet geïndexeerd en de vraag is ook of dat gaat gebeuren. Ik kan maar weinig LinkedIn-berichten vinden in Google.

Dus: je kunt nu berichten lezen zonder login. Leuk. Invloed op SEO: nul. Het gaat hier om LinkedIn-berichten. Je hebt er zelf niks aan voor de vindbaarheid van jouw website. Ja, je LinkedIn-bericht is straks bereikbaar, SEO-technisch heb je daar zelf niks aan.

“Verkeer en conversie naar je site of shop”

In het bericht schrijft hij: “Wat de kansen zijn voor het genereren van verkeer en conversie naar je site of shop moge duidelijk zijn. Gaaf!” Eh… Nee. Want:

  1. Eerst zou iemand je LinkedIn-bericht moeten vinden, daarvoor moet het al goed vindbaar zijn in Google
  2. Iemand moet doorklikken naar jouw bericht om dat ook te gaan lezen
  3. Iemand moet vanuit het bericht weer doorklikken naar jouw website, er vanuit gaande dat je er een link naar jouw website in hebt staan

Er is dus weinig garantie op verkeer naar je website. Laat staan op conversie. En wie klikt er werkelijk door?

Wie klikt er door?

Allereerst is het dus de vraag wie er al doorklikt naar een bericht op LinkedIn. En dan of diegene dan nog doorklikt naar een link in je bericht. Hoe vaak klik jij door via een link in een artikel dat je leest? De meeste mensen lezen een artikel en gaan daarna weer verder. Dat zal op LinkedIn niet anders zijn dan op een website.

Een LinkedIn-post vol misvattingen

Het stuk staat dus vol misvattingen. Los van bovenstaande, worden artikelen op LinkedIn al geïndexeerd. Posts wellicht ook al, dat weet ik even niet. De echte verandering is dat mensen je berichten en artikelen daar kunnen lezen zonder ingelogd te zijn. Even samenvattend alle misvattingen:

  • Een SEO-tool gebruik je voor onderzoek, meting en analyse, iets dat invloed heeft op SEO heet een SEO-factor
  • LinkedIn zal geen SEO-factor worden, want het is te makkelijk te manipuleren, net als de andere sociale media
  • Een bericht dat vindbaar is in een zoekmachine is geen SEO-factor
  • Het leidt niet gegarandeerd tot meer verkeer en conversie

Het gekke is wel dat er op het moment van schrijven maar liefst 120 mensen het artikel ‘interessant’ hebben gevonden. Nemen al die mensen het direct aan als waarheid?

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)

2 reacties

  1. Haha mooie weerlegging! Ik zag het ook voorbij komen op linkedin.

    1. Tja, als degene die slecht onderbouwde claims plaatst op LinkedIn om de brei heen draait en mensen die terecht kritisch zijn blokkeert, moet je zijn ongelijk op een andere manier bewijzen 😉

Reacties zijn gesloten.