Google page experience update: gebruikersvriendelijkheid als rankingfactor

Gebruikerservaring of user experience als rankingfactor, er wordt al jaren over gesproken in de SEO-community. De een denkt dat het al een rol speelt, de ander ziet daar geen bewijs voor. Op 29 mei 2020 maakte Google zelf bekend dat ze gebruikersvriendelijkheid -in hun eigen woorden page experience– te gaan meewegen als rankingfactor bij de Page Experience Update.

Google Page Experience Update: vanaf 2021

Door sommigen wordt deze update al de Google Page Experience Update genoemd en deze wordt, hoewel nu al aangekondigd, in 2021 door Google uitgerold. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit niet begin 2021 zijn, omdat Google in hun eigen aankondiging zegt 6 maanden voordat de update uitrolt hierover een aankondiging te doen.

Core Web Vitals als signalen

De page experience is gebaseerd op diverse signalen, waaronder 3 signalen die Google zelf beschrijft in hun Core Web Vitals. Deze Core Web Vitals bestaan uit 3 onderdelen:

  • Largest Contentful Paint (LCP): kort gezegd laadtijd, deze hoort onder 2,5 seconden te zijn.
  • First Input Delay (FIP): meet de interactiviteit en betreft de snelheid waarmee een actie -zoals het klikken op een link of button- leidt tot een reactie in de browser. Dit ziet Google graag onder de 100 milliseconden.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): heeft te maken met het verschuiven van elementen, waardoor het lastig is om content te consumeren of ergens op te klikken. Een gedetailleerde uitleg vind je bij Isotropic.

Het zijn allemaal zaken waar gebruikers door kunnen worden teleurgesteld. Een traag ladende pagina (Largest Contentful Paint) kan je zomaar bezoekers kosten omdat ze niet zo lang willen wachten, zeker op mobiel. Een klik op een link waarbij het lang duurt voor dat effect laat zien (First Input Delay) heeft eenzelfde effect.

Grafische weergave van Largest Contentful Paint: tot 2,5 seconden is goed, tot 4 seconden heeft verbetering nodig en meer dan 4 seconden is een slechte ervaring.Grafische weergave van First Input Delay: tot 100 milliseconden is goed, tot 300 milliseconden heeft verbetering nodig en meer dan 300 milliseconden is een slechte ervaring.Grafische weergave van Cumulative Layout Shift: tot 0,1 is goed, tot 0,25 heeft verbetering nodig en meer dan 0,25 is een slechte ervaring.

De Cumulative Layout Shift zorgt voor lastig kunnen lezen van je teksten, bijvoorbeeld wanneer een blok verschuift door een advertentie die nog moet laden en pas later verschijnt, terwijl de gebruiker al aan het lezen is, of door een button die verschuift terwijl je daar net op wit klikken, zoals Google zelf mooi toont in dit voorbeeld:

Ook enkele bekende signalen

Naast de Core Web Vitals geeft Google aan een aantal al bekende signalen mee te wegen in deze Page Experience Update:

Over het algemeen zou je zeggen dat dit weinig problemen moet opleveren voor de meeste websites in ons taalgebied. Persoonlijk kom ik tenminste maar weinig websites tegen met dit soort problemen. Het enige dat ik nog regelmatig tegenkom is websites die nog niet over zijn op HTTPS. Veel websites in PBN’s of andere linkbuildingnetwerken, zoals Keyboost draaien nog op een HTTP-verbinding.

Geen AMP meer nodig om te verschijnen in Top Stories

Als onderdeel van de Page Experience Ranking Update van Google verdwijnt ook de noodzaak van AMP om te kunnen verschijnen in Top Stories op mobiel. De page experience-signalen zijn dan voldoende, waardoor ook pagina’s zonder AMP in de Top Stories kunnen verschijnen.

Page Experience versus User Experience

Voor zover er eventuele onduidelijkheid is over het gebruik van de verschillende termen, hierbij een korte toelichting op de termen:

  • User Experience: in goed Nederlands ‘gebruikerservaring’; de algehele ervaring van je gebruiker. Dat kan zijn op de hele website, of op een pagina.
  • Page Experience: de ervaring van je gebruiker op een specifieke pagina. Page Experience is dus een specifiekere vorm van gebruikerservaring, namelijk op 1 pagina. Google beoordeelt iedere pagina op zichzelf, dus is het logisch dat ze voor signalen op Page Experience inzetten, hoewel ze dat ook User Experience (UX) kunnen noemen.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat je -zoals eigenlijk altijd- je gebruiker voorop moet stellen.

Opvallend detail: Search Engine Journal berichtte natuurlijk ook over deze update en toen ik dat artikel wilde lezen, stond niet alleen het artikel vol met advertenties, al snel kreeg ik ook een pop-over te zien. En laten pop-overs nu tot de intrusive interstitials behoren…

Ben jij klaar voor de Google Page Experience Ranking Update?

Hoe zie jij deze update van Google? Heb je er vertrouwen in of ben je bang dat jij of een van je klanten last gaat krijgen van de Page Experience Ranking Update? We horen graag van je!

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)