Google Medic Update doorgevoerd tussen 1 en 8 augustus

Google Medic UpdateDe maand augustus begon turbulent met een grote Google Core Update die uiteindelijk de naam “Google Medic Update” gekregen heeft.

De update kreeg deze naam omdat uit onderzoek van SEO-journalist Barry Schwartz bleek dat een groot deel van de getroffen sites gaan over medische zaken, gezondheid, levensstijl, fitness, enz.

Maar ook de e-commerce sector kreeg flinke klappen. Sites die handelen in medische- of gezondheidsproducten maakten een aanzienlijk deel uit van deze groep, maar ook andere e-commerce sites kregen het zwaar te verduren.

Enkele andere categorieën die vrij hard getroffen zijn: verzekeringen, financieel, B2B, entertainment, kortingssites, enz. De impact van deze update beperkt zich dus zeker niet alleen tot sites uit de eerder genoemde sectoren. Elk type website kan geraakt worden door deze update.

Barry onderzocht ruim 300 websites en dit resulteerde in de volgende grafiek:

Google Medic Update Grafiek
Google Medic Update Grafiek via Barry Schwartz van seroundtable.com

Volgens Marie Haynes richt deze update zich op YMYL sites

Marie Haynes (ook een bekend figuur in de SEO-wereld) denkt dat deze update zich vooral richt op zogenaamde YMYL sites. YMYL staat voor “Your Money Or Your Life”. YMYL sites zijn sites die van invloed kunnen zijn op uw huidige of toekomstige welzijn (fysiek, financieel, veiligheid, enz).

Geen slechte theorie als je het mij vraagt. Kijk zelf nog maar eens naar de grafiek die Barry wist te produceren tijdens zijn onderzoek. De categorieën komen enigzins overeen met het profiel van YMYL sites. Maar genoeg gespeculeerd op basis van beperkte onderzoeken. Laat ons even teruggaan naar de feiten en metingen.

Wat is de Google Medic Update?

De Google Medic Update is eigenlijk gewoon een Google Core Algoritme Update. De bijnaam “Google Medic Update” is bedacht door Barry Schwartz en overgenomen door de SEO-community. Google zelf heeft het op twitter over een algemene core algoritme update, een update die dus niet specifiek gericht is op bepaalde sites.

Het is dus best wel apart dat één sector er zo hard uitsprong tijdens Barry’s onderzoek. De update werd volgens Google doorgevoerd tussen 1 en 8 augustus en was duidelijk te zien in de bekendste internationale Google Algoritme Trackers.

Google’s aankondiging op Twitter:

Danny Sullivan bevestigt core update:

Danny Sullivan bevestigt einde core update:

Metingen van de Google Medic Update via SEO Radar

Op SEO Radar (de Nederlandse Google Algoritme Tracker) is een flinke piek te zien op 3 augustus. En ook op 7, 9 en 10 augustus is het erg onrustig volgens SEO Radar. Dit ondanks het feit dat Danny Sullivan op 8 augustus aankondigde dat de update volledig doorgevoerd was (misschien had hij het toen enkel over google.com?).

Algemene Statistieken op 10 augustus 2018 via SEOradar.nl

 

Als je naar de lokale organische statistieken gaat kijken zie je ook al wat gebeuren op 31 Juli, maar de piek op 3 augustus is hoger. Verder zie je nog flink wat activiteit op 12 augustus.

Lokale Organische Statistieken op 12 augustus 2018 via SEOradar.nl

 

Als je alleen naar de nationale statistieken gaat kijken dan is er een kleine piek te zien op 1 augustus, maar ook hier is de piek op 3 augustus veel hoger. En ook op 9 en 10 augustus stond seoradar.nl nationaal in het rood.

Nationale Statistieken op 10 augustus 2018 via SEOradar.nl

 

Wat als je site door de Google Medic Update getroffen is?

Google wil (zoals gewoonlijk) verder geen commentaar geven over deze algemene core update. Er zijn volgens Danny Sullivan van Google geen specifieke tips die webmasters kunnen helpen als hun site getroffen werd door deze update. Hij verwijst enkel naar Googles quality raters guidelines en benadrukt het belang van goede content.

Lees mee op Twitter:

Met andere woorden: Verhoog de kwaliteit van je content en zorg ervoor dat de randvoorwaarden ook in orde zijn. Zorg ervoor dat je website zoekmachinevriendelijk is en geschikt is voor mobiele apparaten.  Zorg ervoor dat je website snel is en een prettige gebruikerservaring biedt. En zorg er meteen ook voor dat je website veilig is  (CMS en plugins regelmatig updaten)  en over een SSL certificaat beschikt.

The following two tabs change content below.

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.