Google bevestigt controversiële adblocker plannen

Google Chrome AdblockerGoogle heeft intussen bevestigd dat het Google Chrome inderdaad standaard gaat uitrusten met een adblocker in 2018.

Er deden al weken geruchten de ronde over deze controversiële plannen, maar nu heeft het bedrijf ook de concrete plannen hiervoor gedeeld via een blogbericht met de titel Building a better web for everyone.

Het idee is dat Google Chrome onaanvaardbare advertenties standaard gaat blokkeren. Wat nu precies onaanvaarbare advertenties zijn is onlangs gedefinieerd door de zogeheten “Coalition for Better Ads“, een initiatief waar Google zelf deel van uitmaakt. Het gaat bijvoorbeeld om irritante pop-ups, automatisch startende video’s, paginavullende advertententies en meer van dat soort ongein.

Waarom zijn de plannen controversieël?

Het is op zijn minst een beetje vreemd dat een bedrijf zoals Google – dat het grootste deel van zijn omzet haalt uit advertising – voor anderen gaat bepalen wat wel en niet kan. Natuurlijk is Google niet de enige speler binnen de “The Coalition for Better Ads”, ook bedrijven zoals Facebook en bijna alle grote uitgevers doen mee. Maar het is toch een beetje alsof de slager hier zijn eigen vlees keurt.

Wat zit er achter?

Het lijkt er sterk op dat Google de groei van de bestaande Adblockers wilt remmen. Het gebruik van Adblockers groeide de laatste jaren namelijk enorm naar 26% in de VS en daardoor daalden natuurlijk ook de inkomsten.

Door zelf een adblocker mee te leveren – die de de meest storende advertenties alvast blokkeert – hopen ze waarschijnlijk dat mensen geen andere Adblocker meer installeren. Op die manier krijgen ze weer controle over de advertentiemarkt en kunnen ze misschien op termijn zelf de regels dicteren.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat Google (én anderen spelers) al een flinke tijd “gechanteerd” worden door het bedrijf achter Adblock Plus (Eyeo GmbH). Je leest er meer over in het Vice artikel: AdBlock Plus is geen haar beter dan de advertenties die het blockt

Redenen genoeg dus voor Google om er iets aan te doen. Of we er nu blij mee moeten zijn weet ik zo net nog niet. Google is al oppermachtig op vele gebieden. Je kunt je afvragen of het wel de bedoeling is  dat één bedrijf zoveel macht heeft over het internet…

Rapport Advertentiefunctionaliteit (Google Ad experience Report)

Wil je weten of jouw website voldoet aan de regels van de “Coalition for Better Ads”? Dat kan, Google heeft zonet een nieuwe tool toegevoegd aan de Google Search Console, het Rapport Advertentiefunctionaliteit of Google Ad experience Report in het Engels. Momenteel zie ik daar niet veel gebeuren, er staat overal “Niet beoordeelt”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.