Bing en Yandex lanceren IndexNow: direct webpagina’s indexeren

Soms komt SEO-nieuws wel heel erg plotseling uit de lucht vallen. Althans, voor de meesten van ons. Zo ook een nieuw initiatief van Bing, dat ze samen met Yandex hebben ontwikkeld: IndexNow. Met dit protocol worden nieuwe webpagina’s direct geïndexeerd in de zoekmachines, volgens de berichtgeving van Bing.

Wat is IndexNow?

IndexNow is een protocol waarmee je zoekmachines pingt over een nieuwe webpagina of een wijziging aan een webpagina, zodat ze die direct kunnen crawlen en indexeren. Zo hoef je niet dagen of zelfs weken te wachten op de zoekmachines om je nieuwe pagina of de wijzigingen op te pikken. En volgens Bing zelf is IndexNow een initiatief voor zowel een efficiënter als een meer open internet.

Voor een efficiënter internet

Volgens Bing zorgt IndexNow voor een efficiënter internet door wijzigingen op een webpagina (URL, zoals ze het zelf noemen) prioriteit te geven bij het crawlen. Zo hoeft een crawler niet zelf op zoek naar wijzigingen, maar komt deze een pagina alleen bezoeken na de ping van IndexNow, wat een flinke besparing op de crawlcapaciteit kan betekenen. Er hoeft dan alleen maar gecrawld worden na een ping, en dus niet op gezette tijden om zelf te ontdekken of er wat gewijzigd is.

Voor een meer open internet

Via IndexNow hoef je maar bij één zoekmachine aan te geven dat er wat veranderd is, waarna andere aangesloten zoekmachines ook op de hoogte worden gesteld. Dat zou volgens Bing voor een meer open internet zorgen.

Welke zoekmachines doen mee?

Voor website-eigenaren en (vooral) SEO’s en online marketeers is het natuurlijk van belang te weten welke zoekmachines meedoen. Daarover is op het moment van schrijven niets terug te vinden. Gezien het feit dat Bing en Yandex samen IndexNow hebben ontwikkeld is het logisch dat deze twee zoekmachines met IndexNow zullen werken. Het lijkt erop dat Google er nog geen nut in ziet:

https://twitter.com/JohnMu/status/1450438569433108484?s=20

De eerste integraties (tools, CMS’en)

De eerste CMS’en en tools hebben IndexNow al geïntegreerd of zijn van plan om dat te doen. De eerste toezeggingen om IndexNow te integreren komen van:

  • Wix
  • Duda
  • Cloudflare
  • Akamai
  • Botify
  • Oncrawl
  • Yext

Yoast laat bij monde van oprichter Joost de Valk weten dat ze (nog) niet van plan zijn om IndexNow te integreren. Dit is vooral omdat XML-sitemaps volgens De Valk prima werken en zoekmachines daarmee ook gepingd worden bij wijzigingen.

https://twitter.com/jdevalk/status/1450376018003431425?s=20

Verder voegt De Valk toe dat zelfs de kleinste wijziging een ping zal opleveren en die wijzigingen ook nog eens tot wijzigingen op andere pagina’s leiden, waardoor de efficiëntie van het systeem verdwijnt en het juist tot meer pings leidt die op wereldwijde schaal dus niet per se verminderen.

 

Meer details vind je in het blog van Bing en op de website van IndexNow, waar de informatie ongetwijfeld verder wordt geüpdatet de komende tijd.

We zijn benieuwd naar jouw ideeën bij IndexNow. Wat verwacht je ervan en wie zit er dichterbij de waarheid: Bing die stelt dat het efficiënter (en daarmee energiezuiniger) zal zijn of Joost de Valk die juist extra crawls verwacht als een soort sneeuwbaleffect?

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.