Na anderhalf jaar testen is Mobile-first indexing een feit

Na anderhalf jaar testen is het eindelijk zover! Google begint websites die er klaar voor zijn te crawlen met een mobiele user-agent. Dat wil dus zeggen dat de mobiele versie van je website geïndexeerd zal worden in plaats van de desktop versie. Als je website er nog niet klaar voor is zal Google gewoon nog steeds de desktop versie van je site indexeren.


Als je site voldoet aan de vereisten en voortaan met een mobiele user-agent gecrawled zal worden mag je hierover een notificatie verwachten in de Google Search console.

Deze notificatie ziet er ongeveer zo uit:
Google mobile-first indexing bericht GSC

Als jij er al een hebt ontvangen in het Nederlands dan ontvang ik graag een screenshot van je. Ik heb er tot nu toe nog geen ontvangen dus heb een engelstalige variant gebruikt.

Mobile-first indexing is de juiste term want er is geen aparte Mobile-first index

Google mobile first indexingGoogle heeft tevens laten weten dat het eigenlijk fout is om de term “Mobile-first index” te gebruiken.

De juiste term is: “Mobile-first indexing”. De reden daarvoor is dat het hier niet gaat om een aparte index. Volgens Google zorgt deze term voor verwarring.

Dus voortaan zal ik die term ook niet meer gebruiken. Hadden ze dat niet even eerder kunnen zeggen? Alle artikels herschrijven waarin ik die term gebruik is geen doen dus ik laat het gewoon zo.

Verder is het voor mij niet helemaal duidelijk of er tijdens de test-periode nu wel of niet twee indexen waren. Ik ga ervan uit dat dat het geval was omdat mijn bronnen dit destijds aangaven. Maar nu is dat in elk geval niet meer zo. Er is maar één index, het enige wat verandert is de user-agent waarme Google websites crawlt.

Als je niet begrijpt wat ik allemaal schrijf is het handig om eerst het artikel: Is jouw website klaar voor de Google mobile-first index? te lezen. Ook al is de titel technisch gesproken dus niet helemaal correct.

The following two tabs change content below.

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.