Google verandert beleid review-snippets organische zoekresultaten

Het vertonen van review-snippets (sterren) in de organische zoekresultaten is een krachtige manier om onderscheid te maken tussen jouw website en die van je concurrenten. Daarnaast kunnen de sterren een positieve stem aan de betrouwbaarheid van je website geven en de CTR (doorklikratio) naar je website bevorderen. Maar daar verandert nu grondig iets aan.

 

Het was relatief gemakkelijk om de sterren te verkrijgen en vervolgens technisch (met behulp van Structured Data) in te regelen. Zo wordt er door veel bedrijven, al dan niet bewust, misbruik van deze functionaliteit gemaakt. Met een nieuwe update heeft Google het ‘lastiger’ gemaakt om deze review-snippet te krijgen.

Google review snippets (sterren) in de organische zoekresultaten

Het verkrijgen van review-snippets in de organische resultaten

In de situatie vóór de update was het relatief simpel om de review snippets te verkrijgen. Stap 1 is het verzamelen van beoordelingen van klanten via een eigen tool of een extern platform.

Stap 2 is om deze beoordelingen vervolgens in je mark-up code te implementeren door het gebruik van JSON-LD (Voorbeeld).

Stap 3 is het laten crawlen van je website door Googlebot en als je de code correct had geïmplementeerd,  werden de reviews getoond in de organische zoekresultaten waarbij jouw bedrijf getoond wordt (zie bovenstaande afbeelding).

Wat heeft Google veranderd?

Google heeft haar beleid wat betreft het tonen van review result snippets veranderd en zegt er het volgende over:

“Reviews that can be perceived as “self-serving” aren’t in the best interest of users. We call reviews “self-serving” when a review about entity A is placed on the website of entity A – either directly in their markup or via an embedded 3rd party widget. That’s why, with this change, we’re not going to display review rich results anymore for the schema types LocalBusiness and Organization (and their subtypes) in cases when the entity being reviewed controls the reviews themselves.”

Google zegt hiermee dat reviews die door bedrijven zelf worden verzameld en vervolgens in hun eigen website worden gecodeerd als ‘self-serving’ wordt gezien en zijn zodoende niet in het belang van de bezoeker gemaakt. Voor de schema types LocalBusiness en Organization worden de sterren na het volledig uitrollen van de update dus niet meer getoond.

Toon de review result snippets op een correcte manier

Door het focussen op schema-types die geschikt zijn voor review result snippets voorkom je dat de sterren niet meer worden getoond in jouw organische zoekresultaten. Een belangrijke schema type is ‘Product‘ waarbij reviews worden getoond op productniveau, bijvoorbeeld de reviews van een webshop over een specifieke stofzuiger of wasmachine.

Andere schema types die zich uitstekend lenen voor het tonen van de review result snippets zijn:

Het doel van Google is om op deze manier de relevantie voor de gebruiker te verhogen. Sitewide reviews worden niet meer getoond bij producten of diensten waar deze reviews niet voor zijn gegeven.

Lees meer over review result snippets op de officiële blog van Google.

The following two tabs change content below.

Nick Brendel

SEO-specialist in spé
Dagelijks met SEO aan de haal. Verslaafd aan het verbreden van mijn kennis op dit gebied. En op SEOnieuws.com als auteur actief om het laatste SEO nieuws, tips & tricks met jou te delen.