De laatste tijd zie ik steeds vaker mensen die zweren bij Google PageSpeed Insights. Zelfs onder de professionals zijn er mensen die denken dat de Google PageSpeed Insights score van een site écht belangrijk is, en dat een site die slecht scoort in deze tool dus ook per definitie te traag is en slecht.
Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze vakgenoten aanvallen of belachelijk maken om hun slechte Google PageSpeed Insights score. Te gek voor woorden, want de Google PageSpeed Insights score van een site is helemaal niet belangrijk. Ik leg je graag uit waarom.
Update 15 Januari 2018:
Google PageSpeed Insights is inmiddels aangepast en toont nu ook de effectieve laadtijd van je pagina. Daarom heb ik sommige delen van deze tekst doorstreept.
Google PageSpeed Insights meet niet eens de snelheid van je site
Ja, je leest het goed, Google PageSpeed Insights meet niet eens de snelheid van je site!* Het is namelijk helemaal geen tool om de snelheid van je site mee te meten, het is een tool om je te helpen je site sneller te maken. Dat is even wat anders.
De snelheid van je website meten doe je (nog steeds het beste) met Pingdom en/of de Google Chrome DevTools in je browser zelf. Google PageSpeed Insights gebruik je dus alleen als je een trage site hebt die je sneller wilt maken.
* Om verwarring te voorkomen: Google PageSpeed Insights meet wél de reactietijd (Time to First Byte) van je server, maar die meting heeft meer te maken met je DNS instellingen en de kwaliteit van de server waarop je site gehost wordt . En die meting is bovendien niet doorslaggevend voor de eindscore die je te zien krijgt.
Google PageSpeed Insights dient om je website sneller te maken
Google PageSpeed Insights is eigenlijk enkel een tool om je te helpen je site sneller te maken. Concreet komt het erop neer dat de tool checkt welke beschikbare methodes je nu al gebruikt om je site sneller te maken en welke niet. Als je goed scoort wilt dat zeggen dat je bijna alle mogelijke methodes hebt geimplementeerd. Als je slecht scoort wilt dat zeggen dat je dat nog niet hebt gedaan. Zo simpel is het..
De Google PageSpeed Insights score van je website boeit niet
De Google PageSpeed Insights score zegt dus helemaal niets over de snelheid van je site, sterker nog je kunt een prachtige score krijgen in de deze tool maar in de praktijk tóch een te trage site hebben. Én je kunt ook een razendsnelle site hebben die er heel slecht in scoort.
De waarheid is: Het boeit helemaal niet want de Google PageSpeed Insights score van je website is onbelangrijk!
Het gaat om de effectieve laadtijd van je website. Die is wél belangrijk.
Google PageSpeed Insights is maar een tool, geen alleswetende god wiens woord je naar de letter moet volgen.
Je moet wel je hersenen blijven gebruiken, blind op de informatie van tools afgaan is nooit een goed plan trouwens. Tools zijn maar tools en hebben zo hun beperkingen. Het is de bedoeling dat jij de tools gebruikt en niet andersom.
Methodes om je site sneller te maken hebben trouwens ook nadelen
Je zou een snelle site in principe nog sneller kunnen maken door wel enkele trucjes uit te halen die je aangeraden worden door de tool, alleen moet je dan ook leven met de nadelen van die trucjes.
Het comprimeren van HTML en afbeeldingen is vrij pijnloos (zou ik geen trucje mogen noemen, dat hoor je gewoon te doen) maar als je bijvoorbeeld browsercaching gebruikt moet je vaker je browsercache legen om eventuele wijzigingen aan een website te kunnen zien.
Dat is op zich geen geen probleem, maar je klant moet dat ook doen anders ziet hij nog steeds de oude versie van je site en denkt dat de wijzigingen nog moeten gebeuren.
Dat is vooral lastig als je te maken hebt met klanten die weinig op hebben met techniek. Sommige mensen weten gewoon niet hoe ze de cache van hun browser moeten wissen.
Iets anders wat Google PageSpeed Insights je wilt laten doen is het minimaliseren van HTML, CSS en Javascript code.
Ja, dat is zeker goed voor de snelheid van je site, maar als je webbouwer nadien iets wilt wijzigen is dat lastiger werken omdat de code daardoor minder duidelijk te lezen en bewerken is.
Je moet dan eigenlijk vóór elke wijziging de code de-minimaliseren en daarna opnieuw minimaliseren. Om nog maar te zwijgen van eventuele javascript errors die kunnen ontstaan door het minimaliseren van javascript bestanden. Been there, done that..
Maar nu ga ik waarschijnlijk iets te ver voor sommigen. Behalve dan voor die paar webbouwers die meelezen en nu aan het knikken zijn. Maar wat ik duidelijk wil maken is: Die methodes om je site sneller te maken hebben ook nadelen. Als je website al snel is hoef je niet alles te doen wat Google PageSpeed Insights je aanraadt.
Als je site al snel is hoef je geen trucjes uit te halen om hem sneller te maken
Waar het om gaat is de effectieve snelheid van je website. Daar gaat het de gebruikers om, én daar gaat het Google om. En die effectieve snelheid meet je het beste met Pingdom of de Google Chrome DevTools in je browser zelf zoals ik reeds eerder in dit artikel vermeld heb.
En als na de check blijkt dat je website al snel genoeg is, dan hoef je dus ook geen trucjes uit te halen om hem sneller te maken. Doe dat alleen als de voordelen groter zijn dan de nadelen en die afweging is voor elke site anders.
En over je Google PageSpeed Insights score hoef je dus echt niet wakker te liggen s’nachts. Tenminste, niet als je website snel genoeg is. Als je website te traag is komt de tool wél goed van pas om hem sneller te maken.
Kim Pittoors
Laatste berichten van Kim Pittoors (toon alles)
- Google bevestigt meerdere grote updates in februari 2020 - 14 februari 2020
- Google rolt de January 2020 Core Update uit - 17 januari 2020
- Google toont favicon en wijzigt kleur van URL en advertentielabel - 16 januari 2020