Verdien als publisher met Google Reader Revenue Manager

Binnenkort kunnen publishers geld verdienen met hun content via Google. Google introduceert Reader Revenue Manager voor uitgevers die hun uitgaven beheren in Googles Uitgeverscentrum (Publisher Center). Voorlopig is Reader Revenue Manager nog niet beschikbaar in Nederland.

Wat is Google Reader Revenue Manager?

Google Reader Revenue Manager is terug te vinden in het Uitgeverscentrum, je kan lezers ermee laten betalen om zich te abonneren op je content, dan wel er betaald toegang toe te krijgen. Hiervoor heeft de gebruiker wel een Google-account nodig. Met hun Google-account kunnen ze in een paar klikken het abonnement en de betaling regelen.

Rapportages in Google Search Console

Er komt in Google Search Console een nieuwe ‘rich snippet ‘-rapportage “Subscribed content”, mogelijk alleen voor publishers die gebruik maken van het Uitgeverscentrum en Reader Revenue Manager.

Anders dan Yep

Je zou kunnen denken aan Ahrefs’ zoekmachine Yep, die ten doel heeft om inkomsten te delen met contentmakers. Het verschil tussen Yep en Google Reader Revenue Manager is dat Yep de advertentie-inkomsten deelt met alle contentmakers die bezoekers krijgen vanuit de zoekmachine en Google met Reader Revenue Manager juist leunt op betaalde abonnementen van gebruikers, en zich hierbij op nieuwsuitgevers richt.

Abonnementen en bijdragen

Als je Reader Revenue Manager opzet voor je publicatie(s), kan je op twee manieren geld verdienen met je content:

Abonnementen:

  • Wanneer je de toegang tot alle, of delen van je content wilt beperken
  • Wanneer je betaalde toegang tot je content wilt aanbieden, bijvoorbeeld met een betaalde nieuwsbrief of premium/exclusieve content

Bijdragen (donaties):

  • Je content is in principe gratis toegankelijk
  • Je wilt je lezers zelf laten bepalen wat ze willen betalen
  • Je wilt je lezers een eenmalige bijdrage of terugkerende bijdrage kunnen aanbieden

De bijdragen kunnen dus een alternatief zijn voor donatie-oplossingen als Buy Me A Coffee of betaaloplossingen als Mollie of Tikkie. Google vraagt hier een fee van 5% voor.

Nog niet in Nederland

Hoewel Google Reader Revenue Manager inmiddels wel gelanceerd is, is het op het moment van schrijven nog niet beschikbaar in Nederland. Wanneer dit gaat gebeuren is niet bekendgemaakt.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *