Page Experience Update uitgesteld én minder impact

In mei 2020 kondigde Google de Page Experience Update aan, in november volgde de aankondiging van de datum waarop deze update zou worden uitgerold. Inmiddels zijn we weer enige maanden verder en weten we dat deze algoritme-update later uitgerold wordt en dat deze minder impact zal hebben dan in eerste instantie gedacht werd.

 

Uitrol Page Experience Update later

De uitrol van de update die in mei 2021 zou beginnen, begint dus later. Google geeft aan dat ze vanaf half juni 2021 beginnen met uitrollen en dat het pas echt zijn effect zal hebben vanaf augustus. Al met al zullen we dus pas de effecten van deze algoritme-update dus pas aan het einde van, of zelfs na de zomer ervaren. Daar komt nog eens bij dat die effecten ook nog weleens minder kunnen zijn dan verwacht.

Impact lager dan je dacht

De impact van de Page Experience Update lijkt bijna marginaal te worden. In een ‘Fireside chat’ op Googles ‘Search Central Live’ liet Danny Sullivan vallen dat de impact zeker in eerste instantie zal meevallen. Het komt erop neer dat voldoen aan de Core Web Vitals niet direct een boost zal geven en vooral net het laatste zetje zal zijn wanneer er 2 pagina’s vrijwel gelijk zijn.

Dat hebben we eerder meegemaakt

Dat kleine verschil dat het net kan maken hebben we eerder meegemaakt. Niet geheel toevallig ging het ook om aankondigingen van Google, namelijk HTTPS als ranking factor en de Mobile-friendly update. Kijk en luister even mee:

Dat lokte natuurlijk ook de nodige commentaren en vragen uit, zoals deze van Paul Shapiro op Twitter:

https://twitter.com/fighto/status/1364570489155440640?s=20

En dat bevestigde Danny Sullivan dan weer:

Blijf wel werken aan je Core Web Vitals

Betekent dit dat je de Core Web Vitals wel even links kunt laten liggen? Dat beslist niet. Sullivan gaf in de video ook aan dat Google de Page Experience Update juist aankondigde om te benadrukken dat dit belangrijke en concrete punten zijn waar je aan kunt werken om websites te verbeteren. Negeer ze dus niet en gebruik de tijd die je nu hebt om de Core Web Vitals te verbeteren op je websites.

Het is ook niet voor niets dat in Google Search Console de ‘Site-vitaliteit’ is opgenomen, waarmee je inzicht krijgt in je prestaties op de Core Web Vitals.

Onderdeel 'Functionaliteit' in Google Search Console, met daarin de Site-vitaliteit.

Site-vitaliteit in Search Console gebruiken

Het kan zomaar gebeuren dat je geen data krijgt voor je Site-vitaliteit in Search Console. Vaak is dat omdat er, zoals Google dan zelf aangeeft ‘Onvoldoende gegevens voor dit apparaattype’ zijn. Waarschijnlijk zijn er dan te weinig paginabezoeken om het effect van de Core Web Vitals echt te meten. In dat geval zul je dus andere tools moeten inzetten om je Core Web Vitals te monitoren en waar nodig te verbeteren:

Voordeel van de Site-vitaliteit in Search Console: Google meldt er zelf in dat er iets is gewijzigd in de eisen, zoals je hieronder al ziet.

Annotatie in Search Console in april 2021: "Er is een gebeurtenis opgetreden in Google Zoeken die effect kan hebben op uw sitegegevens."

De eisen veranderen dus ook

De regels veranderen dus ook nog weleens. Zo zijn er zowel in februari als in april 2021 wijzigingen in de Core Web Vitals doorgevoerd. Die worden dus gemarkeerd in Search Console en als je daar op ‘Meer informatie’ klikt, kom je op een pagina waar je leest wat er op die datum is veranderd. In dit geval zijn de metrics (best vertaald als ‘scores’) naar meer realistische en haalbare cijfers aangepast.

Wijzigingen in Core Web Vitals per datum.

Je ziet dus ook dat de verwachting is dat je hierdoor betere statussen voor je CWV zult krijgen.

Al met al dus meer tijd om je voor te bereiden op de Page Experience Update en de kans dat het negatieve impact heeft is afgenomen; ten eerste omdat de impact sowieso al klein zal zijn, ten tweede omdat de normen verlaagd zijn.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)