Page Experience Update rolt in mei 2021 uit

Gebruikersvriendelijkheid als rankingfactor, er is veel over gesproken in de SEO-wereld, maar echt duidelijk is het nooit geworden. Tot Google in mei 2020 de Page Experience Update aankondigde. Daarin staan de Core Web Vitals centraal, 3 meetbare signalen die ze hebben toegelicht en waarvan ze hebben uitgelegd hoe dit meetbaar gemaakt is. De Page Experience Update zou nog even op zich laten wachten en zou ten minste 6 maanden vooraf aangekondigd worden, stelde Google.

En nu is het dus zover: Google maakte bekend dat deze ruim van tevoren aangekondigde update in mei 2021 uitgerold wordt.

Aankondiging via Twitter

Zoals we inmiddels gewend zijn van Google is er een tweet gestuurd vanuit het Google Webmasters account en staat er een blogpost klaar met de uitgebreide informatie.

In de blogpost geeft de zoekmachinegigant zelf aan in de Page Experience Update de Core Web Vitals te combineren met bestaande rankingsignalen, te weten:

Met het uitrollen van de Page Experience Update in mei 2021 verdwijnt ook de noodzaak van AMP om in de Google Top Stories in de mobiele zoekresultaten te verschijnen. Webpagina’s die voldoen aan de eisen van Google News en een uitstekende gebruikerservaring bieden komen vanaf dan ook in aanmerking voor vertoning in de Top Stories.

Uitstekende gebruikerservaring uitgelicht in de SERP’s?

In de blogpost van Google geven ze ook aan dat ze informatie willen geven over de gebruikerservaring op webpagina’s. Ze zeggen nog te testen of het werkt om een uitstekende gebruikerservaring te markeren in de zoekresultaten. Dat doet denken aan de tijd dat ze mobielvriendelijke webpagina’s een ‘Voor mobiel’-label gaven.

Google plaatste ooit 'Voor mobiel' net voor de meta-omschrijving in de mobiele zoekresultaten als signaal voor mobielvriendelijke websites.

Voor website-eigenaren was dat label trouwens geen geslaagd idee, omdat dat label ruimte afsnoepte van de meta-omschrijving, waar op mobiel al minder ruimte voor is dan in de desktopweergave. Het icoontje dat eerder gebruikt werd vond men een beter idee.

Mobiel zoekresultaat met icoontje van een mobiele telefoon als teken van mobielvriendelijke webpagina.

Hoe het uitpakt bij de gebruikersvriendelijke websites zullen we dus moeten zien. Wie weet kiezen ze er alsnog voor dit niet uit te rollen of vinden ze een andere oplossing. Of is het van tijdelijke aard, zoals we dat bij het ‘Voor mobiel’-label ook zagen.

Check je Core Web Vitals

Met de aankondiging die zoals beloofd 6 maanden voor het uitrollen van de Page Experience Update is gedaan, geeft Google webmasters ruim de tijd om zich voor te bereiden en hun Core Web Vitals op orde te krijgen. Test ze met:

En ga ook gewoon op je eigen gevoel en ervaring af. Wat jij niet prettig vindt op de website van een ander, kun je beter ook niet op je eigen website toepassen. Je weet zelf ook vast wel wat prettig is op een webpagina en wat niet.

Aanvulling 12 november 2020: met de Core SERP Vitals browserextensie check je in de zoekresultaten de Core Web Vitals van de pagina’s die je daar ziet. Handig om je concurrenten in de gaten te houden.

Ben jij klaar voor de Page Experience Update?

Hoe kijk jij tegen de Google Page Experience Update aan? Zie je het met vertrouwen tegemoet omdat je er al helemaal klaar voor bent of moet je het allemaal nog gaan onderzoeken? Heb je iets te delen, aan te vullen of te vragen, laat het gerust weten in een reactie.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.