Opinie: Gary Illyes van Google doet vaag op Twitter over Google Panda

De spreekwoordelijke olifant in de kamer

Hier heb je weer zo’n leuk nieuwsbericht over SEO van Barry Schwartz dat meer vragen oproept dan beantwoordt.

Het is zelfs zo nutteloos dat ik heb besloten er een opiniestuk aan te wijden.

Waarom? Omdat er deze week weinig gebeurd is in SEO land, dus dan heb ik mooi even tijd om eens wat anders te doen.

Nu komt het op deze site wel vaker voor dat het nieuws enigszins voor de hand liggend is – de standaard uitgelichte afbeelding bevat niet voor niets een olifant – maar deze informatie is zo nutteloos dat ik het niet eens een serieus artikel waardig vond.

Gary Illyes van Google tweette laatst iets vaags over Google Panda op Twitter:

Google Panda is dus veel veranderd?

Als je dat zo ziet, zou je denken dat Google Panda in de loop der tijd veel veranderd is toch? Dit terwijl John Mueller van Google in 2016 nog beweerde dat er fundamenteel helemaal niets veranderd was aan Google Panda.

Deze tweet riep uiteraard nogal wat vragen op bij SEO’ers. Als er niet veel veranderd is? Waarom zouden we er dan ineens zo anders over moeten denken? En bovendien, wat hebben wij hieraan? Ik vind het een beetje een vaag verhaal.

Natuurlijk is Google Panda in de loop der jaren vaak bijgewerkt, Panda bestaat al sinds 2011, dus al die kleine veranderingen tikken aan. Is het dat wat hij bedoeld heeft? Of is er tussen 15 Juni 2016 en nu iets fundamenteel veranderd aan Google Panda? Een grote wijziging?

Alles is mogelijk. Gary wilde er verder niet op ingaan, dat was duidelijk. We moeten het doen met een link naar een artikel van Jennifer Slegg over Google Panda. Het is natuurlijk beter dan niets maar het blijft vaag.

Mijn bescheiden mening: Google Fred was een Panda en Penguin update en meer

Persoonlijk heb ik altijd gedacht dat de grote update begin dit jaar die nu Google Fred genoemd wordt eigenlijk bestond uit meerdere updates waaronder Panda en Penguin. Dat van die meerdere updates bleek te kloppen maar de rest zullen we waarschijnlijk nooit weten.


Wat ik denk is dat Google gewoon écht niets meer wil zeggen over dit soort algoritme gerelateerde zaken, en dat Fred een uit de hand gelopen grap is van Gary Illyes. Zoals Gary zelf al aangaf in zijn tweet: “From my perspective every update is a Fred”.

Waarom zou Google met nieuwe algoritmes op de proppen moeten komen om inhoud en links te checken als ze al over dit soort algoritmes beschikken? Maakt dat zaken niet nodeloos ingewikkeld?

Ik denk dat de Google Fred Updates gewoon wijzigingen waren aan Google Panda en Google Penguin en misschien nog wel wat meer dan dat alleen. Ik heb verschillende klanten geholpen die zich bij mij hadden gemeld naar aanleiding van mijn artikels over Google Fred, en er zaten allerlei sites tussen.

Veel van die sites kwamen compleet niet overeen met het beeld dat de bekende Amerikaanse SEO-journalist Barry Schwarz schetste van Google Fred. En veel van die sites kwamen  enigszins in aanmerking voor Panda gerelateerde problemen.

De realiteit is dat we de waarheid nooit zullen weten en dat het eigenlijk ook niet zo belangrijk is om te weten. Je kunt je beter focussen op het maken van websites met goede inhoud en gezonde natuurlijke backlinks zoals Google zelf maar al te vaak zegt.

Maar goed, ik snap persoonlijk niet wat we ermee opschieten dat er nu “onzin” geschreven wordt over Google Fred in plaats van over Panda of Penguin. Het komt uiteindelijk op hetzelfde neer. Of niet dan?

Dat is uiteindelijk ook de reden geweest voor mij om met deze site te starten. Om onzinverhalen uit de wereld te helpen. Want wat ik na al die jaren in deze sector wel heb geleerd is dat je nooit zomaar moet geloven wat je leest. Denk voor jezelf en blijf kritisch.

The following two tabs change content below.

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.