Zo gebruik je de nieuwe statistieken van Google Analytics GA4

Zo gebruik je de nieuwe statistieken van Google Analytics GA4.Online marketing verandert wekelijks, zo ook de manier hoe Google zijn producten innoveert. Voor SEO-professionals is Google het belangrijkste platform waar men rekening mee moet houden. Wanneer Google een wijziging doorvoert, zoals de Page Experience Update, dan zal je als marketeer ook je optimalisaties hierop moeten doorvoeren.

Wanneer je met zoekmachine-optimalisatie bezig bent is het goed om nu ook in te spelen op de nieuwste wijziging binnen Google Analytics. Mijn collega bij eRocket, Anne Schuttelaars, heeft zich verdiept in de nieuwe Google Analytics variant en heeft direct gekeken wat de voor- en nadelen zijn voor online marketeers.

Google Analytics GA4

Google Analytics 4, ook wel GA4 genoemd, is de nieuwe manier van statistieken meten binnen Google. GA4 is meer gericht op gebeurtenissen, analyse en stappen op een website.

Binnen GA4 heb je een analyse-hub waar je op basis van events data kan analyseren om te zien waar je kan verbeteren. Ook voor SEO is het goed om hier in te duiken want je optimaliseert ook op de gebruikerservaring op de website. De stappen die een gebruiker maakt op een website zijn in de nieuwe Analytics beter in te zien, zodat je ook je optimalisaties op basis daarvan kan doen.

Google heeft hiermee ingespeeld op de veranderende wereld waarin privacy belangrijker is. Het is gebouwd om future-proof te zijn; ook als we straks geen cookies meer hebben. Het werkt met machine learning en je kan beter de customer journey in kaart brengen.

Van Universal Analytics naar GA4

Onze verwachting is dat Google GA4 binnen 6-12 maanden gaat gebruiken in plaats van Universal Analytics. Dit is niet vanuit Google aangegeven, maar wanneer je nu een nieuw Analytics account aanmaakt, wordt het al moeilijk gemaakt om Universal Analytics in te stellen.

Google Analytics G4 kan nu naast ‘normale’ Google Analytics draaien. Het is dus goed om het alvast in te stellen zodat je data in beide rapporten krijgt.

Instellen van GA4

Het instellen van GA4 kan via onderstaande stappen. Let op: voor het installeren van GA4 moet je een Google Tag Manager account hebben draaien op de website. Mocht je Google Tag Manager nog niet hebben, dan kan je de handleiding hiervoor vinden bij Google.

 1. Ga naar het Google Analytics-account van jouw klant
 2. Ga naar Beheerder > Upgraden naar GA4
 3. Je UA-account wordt hiermee niet overschreven; er wordt een nieuwe property aangemaakt die naast jouw bestaande UA-account(s) gaat lopen
 4. Klik op aan de slag
 5. Je ziet hier ook een vinkje. Deze kan je vrijwel nooit aanvinken aangezien er weinig sites zijn die gebruik maken van gtag.js
 6. Klik op Property maken
 7. Vervolgens opent er een nieuw tabblad van je GA4 account
 8. Klik op Taginstallatie en klik de URL aan
 9. Kopieer de Metings-ID en ga vervolgens naar Google Tag Manager
 10. Maak een nieuwe tag aan en noem deze GA4 tag
 11. Kies het type tag Google Analytics: GA4-configuratie en plak je metings-ID
 12. Kies de trigger All pages
 13. Publiceer je nieuwe tag

Je kan checken of het gelukt is door naar het realtime-rapport te gaan en vervolgens naar de website te navigeren. Zie je jouw sessie? Dan is de configuratie gelukt. Het kan overigens wel even duren voor je jezelf ziet. Navigeer wat op de website, dan zie je jouw sessie sneller.

Meet je een bedankpagina als conversie? Dan kan je deze direct toevoegen als gebeurtenis. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar Alle gebeurtenissen en klik op Gebeurtenis maken
 2. Kies de aangepaste gebeurtenis generate_lead
 3. Kies de parameter page_location + bevat + bedankt
 4. Klik vervolgens op Maken
 5. Aangezien je op dit moment nog geen data in GA4 hebt staan zal je nog geen gebeurtenissen kunnen selecteren. Zodra er voldoende data is, kan je de gebeurtenis aanvinken als Conversie, waardoor deze wordt opgenomen in het rapport Conversies.

Voordelen van GA4

Er zijn veel voordelen van GA4 die pas duidelijker worden wanneer je veel data verzameld hebt.

 • Voordelen voor vooral webshops.
 • Uitgebreide analysemogelijkheden dankzij de Analysehub waarin je de customer journey (en de pijnpunten die hierin zitten) kan traceren.
 • Bij deze analyse kan je ook de gemiddelde tijd opvragen. Hierdoor kan je snel zien of mensen (te) lang over een bepaalde stap doen.
 • Tijdelijke audiences maken, bijvoorbeeld als iemand net een product heeft gekocht. Op deze manier komen die mensen automatisch terug in de remarketinglijst als ze weer naar nieuwe producten zoeken.
 • GA4 kan mensen ook blijven volgen als ze gebruik maken van een andere browser, apparaat of app als ze hun sessie vervolgen. Dit kan o.a. op basis van een User-ID of met Google signalen.
 • Big Query linking: toegang tot raw data vanuit GA4 dat je eruit kan halen en kan toepassen in andere systemen.

Nadelen van GA4

Er zijn redelijk wat nadelen van de nieuwe Analytics, maar Google is het ook nog aan het verbeteren, dus er is een grote kans dat onderstaande punten nog opgelost worden.

Dit zijn de nadelen op dit moment:

 • Er is geen uitsluitingslijst voor verwijzingen
 • Je kan geen spamfilter meer toevoegen
 • Intern verkeer kan je wel uitsluiten, maar wel maar van één server/IP adres
 • Geen integratie met Google Optimize, Campaign Manager, Adsene, Google Search Console
 • Gelimiteerde connectie met Data Studio
 • Basisrapportages zijn nog steeds lastig, waardoor het maken van een simpele analyse op een bepaalde metric best een uitdaging is
 • Je mist een aantal attributen
 • Het e-commerce-rapport mist nog een aantal features zoals product-level dimensies

Conclusie

Aangezien je veel data moet hebben en beide Analytics-rapporten naast elkaar kan installeren is het goed om dit nu al te doen voor al je klanten. Je kan ervoor kiezen om GA4 pas over een half jaar te gebruiken en te analyseren op SEO-punten, maar daarvoor heb je wel data nodig. Door nu al dit in te stellen, heb je over een paar maanden genoeg data om je optimalisaties door te voeren.

The following two tabs change content below.
eigenaar eRocket

Laatste berichten van Erik Hermeler (toon alles)