Kondigt Apple een eigen zoekmachine aan?

Al jaren gaan er geruchten dat Apple met een eigen zoekmachine gaat komen. En die geruchten worden iedere zoveel jaar weer eens gevoed, zoals dit jaar met de WWDC van juni. Er wordt voorspeld dat Apple tijdens de WorldWide Developers Conference een zoekmachine gaat aankondigen. Vaak zijn deze voorspellingen gebaseerd op signalen of zelfs informatie van binnenuit. Zou Apple dit jaar echt een eigen zoekmachine aankondigen?

Je hebt zoekmachines en zoekmachines

Laten we vooropstellen dat de ene zoekmachine de andere niet is. Hoewel we inmiddels aan (horizontale) internetzoekmachines als Google, Bing en DuckDuckGo denken bij het woord ‘zoekmachine’, zijn er vele andere soorten zoekmachines. Zo zijn er de verticale zoekmachines, waarvan YouTube de grootste is, waarmee het ook de tweede zoekmachine ter wereld is qua marktaandeel. En er zijn zoekmachines als onderdeel van een besturingssysteem, zoals Apple’s Spotlight en de zoekfunctie in Windows.

Ook zijn de spraakassistenten als Alexa, Cortina en Siri te beschouwen als zoekmachines, omdat ze onder andere zoekopdrachten en vragen verwerken zoals zoekmachines dat ook doen.

Nieuwe zoekmachine op komst volgens Robert Scoble

Op 28 mei werden de geruchten over een zoekmachine van Apple weer aangeslingerd door een tweet van tech-evangelist Robert Scoble. In een draadje over Apples WWDC stelde hij dat er “ook een nieuwe zoekmachine” op komst zou zijn. Voer voor speculatie.

Wat zegt hij nu echt?

Laten we wel realistisch blijven, want wat zegt Scoble nu echt? In de eerste tweet geeft hij aan dat de WWDC de eerste van drie evenementen van Apple voor dit jaar is. Hij haalt daarin ook augmented reality aan en in een vervolgtweet dan “Oh, and a new search engine is coming too.” En let op wat er dan volgt: “Will Siri finally get “smart”?”

Scoble beweert dus niet per se dat die zoekmachine op de WWDC wordt aangekondigd en daarnaast hint hij op Siri, dat een soort zoekmachine is, zoals we al concludeerden.

Van Apple Kaarten naar Apple Search?

Apple is al enkele jaren bezig met Apple Kaarten (Apple Maps) een alternatief te bieden voor Google Maps, onder andere door ook een soort Streetview toe te voegen. Dit kun je natuurlijk interpreteren als een eerste zet om ook een heuse internetzoekmachine te gaan uitrollen. Ook vacatures die online verschijnen zijn vaak aanleiding om de geruchtenmachine weer lekker te laten ronken. Zoals deze vacature voor Search Ads Specialist van 16 mei 2022.

Dit soort ontwikkelingen leidt logischerwijs tot speculatie over Apple Search als eigen zoekmachine.

15 miljard dollar van Google naar Apple

Loont het de moeite voor Apple om daadwerkelijk een eigen zoekmachine op te zetten? Op dit moment is Google de standaard zoekmachine binnen de Apple-besturingssystemen en daarvoor betaalt Google naar verluidt 15 miljard dollar per jaar. Is het dan de moeite waard om te investeren in het ontwikkelen van een eigen internetzoekmachine?

Apple Search Ads: de nuance

Ook de vacature voor Apple Search Ads is makkelijk verkeerd te interpreteren. Anders gezegd: Apple Search Ads is een bestaand onderdeel van Apple, en wel voor de Apple App Store. We kunnen blijven gissen en geruchten verspreiden, maar of ze uitkomen is altijd de vraag. Zo had Robert Scoble het ook niet altijd bij het rechte eind, dus moeten we altijd bij zinnen blijven. Scoble gaf aan TechRadar ook al nuance aan zijn tweet door te zeggen dat hij de aankondiging van Apples eigen zoekmachine in januari 2023 verwacht.

Wat denk jij, gaat Apple ooit met een eigen (internet)zoekmachine komen of blijft het bij zoekfuncties binnen Siri en Spotlight?

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.