June 2021 Core Update direct uitgerold

Maandenlang vond er geen Core Update plaats bij Google en ineens was er weer een aankondiging: de June 2021 Core Update rolt (bijna) direct uit. Wat valt er op te maken uit de woorden van de zoekmachine?

Eerste Core Update in 6 maanden

De meest recente Core Update was de December 2020 Core Update, 6 maanden geleden dus. Nu is het gebruikelijk dat er een aantal maanden tussen deze belangrijke updates zit en was de update voor die van december 2020 zelfs 11 maanden daarvoor, in januari.

Wat weten we over de June 2021 Core Update?

Zoals vrijwel altijd laat Google weinig los over de update, behalve dat deze ‘later op de dag’ van de aankondiging wordt uitgerold en dat in juli de July 2021 Core Update volgt:

Het is voor het eerst dat Google zelfs de volgende update al aankondigt en het lijkt er sterk op dat er eigenlijk 1 grote update had moeten plaatsvinden, maar dat ze dat nu in 2 delen doen. De tweet wordt namelijk opgevolgd door een tweede, waarin ze aangeven dat er geplande verbeteringen voor de June 2021 Core Update nog niet helemaal klaar waren en ze wel alvast wilden uitrollen wat er nu klaar is:

Verder weinig nieuws onder de zon

Verder is er eigenlijk weinig nieuws onder de zon, in ieder geval in deze aankondiging. Dat is niet gek, dat is nooit anders geweest. Zoals altijd zullen de meeste sites er weinig van merken en wordt er niks gezegd over de inhoud van de update. Wel laten ze weten dat er stijgingen en dalingen kunnen zijn door de June 2021 Core Update en dat het mogelijk is dat die bij de July 2021 Core Update weer teruggedraaid worden.

En er wordt verwezen naar de informatie die in 2019 werd gepubliceerd over de Core Updates.

Nieuw artikel over algoritme-updates

Ervaren SEO-specialisten weten natuurlijk allang dat Google jaarlijks duizenden (al dan niet kleine) updates uitrolt in het algoritme. De grote updates zijn vaak merkbaar, al gebeurt het ook dat er veel reuring is in de gemeenschap omdat er veel volatiliteit is in de zoekresultaten en men dus een grote update vermoedt. Die updates worden eigenlijk nooit door Google bevestigd, terwijl de Core Updates lang niet altijd heel erg impact hebben.

Daarover heeft Danny Sullivan vandaag ook een nieuw artikel gepubliceerd.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)