Is jouw website klaar voor de Google mobile-first index?

Zoals de meeste mensen uit de SEO wereld al weten is Google momenteel aan het experimenteren met de mobile-first index. Gary Illyes van Google had dit al aangekondigd op Pubcon 2016.

In de tussentijd zijn ze bij Google dus druk bezig geweest met ontwikkelen en testen (in het wild). Wie weet heb je er wel al gebruik van gemaakt zonder dat je het weet.

Wat is de mobile-first index?

Is de term ‘mobile-first index’ nieuw voor je? Geen zorgen ik leg het eerst even in het kort voor je uit. Het is eigenlijk best simpel.

Google mobile-first indexWaarschijnlijk weet je al wat met het woord index bedoeld wordt. Dat woord staat voor de database(s) van Google met daarin alle sites die ze gecrawled hebben.  

Momenteel wordt de positie van je website in Google bepaald door de inhoud die op je normale desktop website staat.
Want dat is de inhoud die zich in de huidige Google Index bevindt.

Maar Google is nu ook aan het experimenteren met een tweede index waarin zich juist alleen mobiele sites bevinden. Daarom heet die natuurlijk ook de mobile-first index.

Als je die index gebruikt wordt de positie van je site in Google ineens bepaald door de inhoud op je mobiele site.  En dat is best een grote verandering, daarom schrijf ik er natuurlijk ook een artikel over.

Hoe werkt de huidige (desktop) index?

Momenteel worden de positioneringen van je website dus bepaald door de inhoud op je gewone desktop site. Dus ook wanneer een Google gebruiker op mobiel zoekt. Dat is eigenlijk wel een beetje gek, zeker nu mensen steeds meer op mobiele apparaten zoeken.

Je kunt zelf vast wel één of meerdere redenen bedenken waarom dit niet de ideale situatie is. Google weet dit ook en daarom lanceerden zij eerder al de mobile-friendly boost. (mobilegeddon)

Maar dat is enkel een apart ranking-algoritme (wat wel echt naar je mobiele site kijkt) dat je een bonus geeft als je site goed werkt op mobiele apparaten. Niet meer dan een pleister op een zere wonde. Daarom willen ze de situatie nu dus gaan omdraaien.

Wat gaat er veranderen door de mobile-first index?

Google gaat het internet crawlen met een mobiele useragent. Daardoor zal de mobiele versie van je site gebruikt worden om je ranking te bepalen, zowel voor desktop als mobiel.

De huidige mobile-friendly boost blijft ook gewoon bestaan, daar hoeft in principe niets aan te veranderen. Alleen de useragent tijdens het crawlen zal veranderen, de rest blijft eigenlijk allemaal hetzelfde.

Wat als ik geen mobiele site heb?

Als je geen mobiele site hebt dan blijft Google gewoon je desktop site crawlen en de mobile-friendly boost toepassen op  je gewone desktop site zoals altijd. Waardoor je dus ook geen bonus krijg voor mobielvriendelijkheid. Er verandert voor jou dus helemaal niets. Je behoudt gewoon het nadeel wat je nu al hebt.

Mijn mobiele site heeft minder inhoud dan mijn desktop site, is dat een probleem?

Ja, dat zou een probleem kunnen zijn. Een groot stuk van je ranking wordt bepaald door de inhoud die op je pagina staat. Als je mobiele site dus minder waardevolle inhoud bevat dan je desktop site, kan je website daardoor eventueel dalen in Google.

Wie een responsieve site heeft hoeft zich daarover (meestal) geen zorgen te maken. Als je echter een aparte mobiele site hebt (of eentje met dynamic serving) met minder inhoud, dan kan dit wel degelijk een probleem zijn.

Google benadrukt ook nogmaals het belang van een responsieve website waardoor de inhoud van je site exact hetzelfde is zowel op desktop als mobiel. Je kunt ook hetzelfde bereiken met een aparte mobiele site of dynamic serving maar je mag dan geen fouten maken.

Update Juni 2017: Er is intussen meer info beschikbaar over dit onderwerp:
Mobile-First Index zal mogelijk gebruik maken van Desktop Signalen
Migratie van mobiel subdomein naar responsieve site? Doe het voor de Mobile-First Index komt! 

Zal de mobile-first index een groot effect hebben op de Google Rankings?

Gary Illyes en Paul Haahr van Google denken dat de overschakeling niet al te veel invloed zou mogen hebben op de rankings van websites in Google over het algemeen (Yeah sure). Het liefst zien ze zo min mogelijk verschillen.

Wanneer is de overschakeling naar de mobile-first index gepland?

Dat is nog niet vastgelegd omdat ze nog volop aan het testen zijn. Ze testen op echte gebruikers trouwens. Sommige gebruikers zullen nu al resultaten te zien krijgen uit deze experimentele mobile-first index. Alleen zullen ze het waarschijnlijk niet doorhebben.

De uiteindelijk overschakeling naar de mobile-first index zal pas plaatsvinden wanneer de resultaten van het experiment goed genoeg zijn. En die overschakeling zal ook niet in één keer gebeuren, ze willen namelijk geleidelijk aan overschakelen.

Hoe kan ik zien of Google mijn mobiele pagina’s juist verwerkt?

De beste manier om dit te achterhalen is via de Fetchen als Google tool in je Google Search Console. Vergeet niet eerst de user agent op mobiel te zetten. Nadat de tool je pagina heeft gecrawled kan je je pagina bekijken zoals Google hem ziet.

Gaat Google twee indexen bijhouden, één voor mobiel en één voor desktop?

Momenteel zijn er dus twee indexen, één voor desktop en één voor mobiel. Google wil het liefst maar één index overhouden, en dat is waarschijnlijk de mobiele index. Behalve als het experiment flopt natuurlijk, dan blijft alles bij het oude. Want het is officieel nog steeds een experiment, laat ons dat niet vergeten.

Hoe zit het dan met backlinks en rankings?

Veel mensen maken zich nu al zorgen of hun goede backlinks straks wel meetellen in de mobile-first index. Omdat de meeste backlinks natuurlijk ook naar de desktop versie wijzen en niet naar de mobiele versie.

Logischerwijze is het vaak zo dat een aparte mobiele site (waarvan de pagina’s zich op andere webadressen bevinden) minder backlinks heeft dan de desktop versie van dezelfde site.

Google zegt nog niet goed te weten wat dit voor effect zal hebben. Gary Illyes van Google zei hierover: “I don’t want to say anything definite about links yet. It’s too early for that cos things are very much in motion”.

Update 15 Juni 2017: Er is intussen meer info beschikbaar over dit onderwerp in het artikel: Mobile-First Index zal mogelijk gebruik maken van Desktop Signalen

Update 22 Maart 2017: Snelheid mobiele websites meteen ook een factor

(Informatie deels achterhaald, lees ook de update van 17 Juni 2017 meer naar onderen) – Sinds 22 Maart 2017 is bekend geworden dat de snelheid van je mobiele site meteen ook een ranking factor zal worden wanneer de mobile-first index gelanceerd zal worden. (Via Gary Illyes van Google op SMX)

Was dat dan nog niet zo? Nee dat is gek genoeg nu nog niet zo. Er is wel een mobile-friendly boost om je te belonen. Maar dat is een losse tool om mobiele site een bonus te geven.

Dit staat dus compleet los van paginasnelheid als ranking factor. De algoritmes van Google maken momenteel nog steeds gebruik van de paginasnelheid die gemeten wordt op je desktop site.

Tot nu toe maakte de snelheid van je mobiele site dus geen verschil voor je positie in Google. Dat gaat dus in de toekomst veranderen.

Update 8 April 2017: Google mobile-first index wordt niet in 2017 gelanceerd

Intussen is bekend gemaakt dat de Google mobile-first index pas in 2018 gelanceerd wordt. Je leest er meer over in het artikel: Google mobile-first index wordt niet in 2017 gelanceerd of meer recentelijk: Kwartalen verwijderd van lancering Mobile-First Index

Update 17 April 2017: Mobile-first index zal effect hebben op je linkprofiel

(Informatie deels achterhaald, lees ook de update van 17 Juni 2017 meer naar onderen) – Er is intussen wat meer bekend over het effect dat de mobile-first index zal hebben op het linkprofiel van websites. Dit naar aanleiding van een vraag van Everett Sizemore op twitter:

John Mueller van Google denkt dus dat dit enigszins invloed zal hebben, maar geen grote invloed. Persoonlijk denk ik dat dat een understatement is. Als je een aparte mobiele site hebt zal dit zeker grote invloed hebben op je positie in Google. Tenminste, dat denk ik..

Update 6 Mei 2017: Google gaat Mobile-First Index stapsgewijs invoeren

John Mueller van Google liet via een Google Hangout weten dat Google de Mobile-First Index waarschijnlijk niet in één keer zal invoeren maar stapsgewijs. Je leest er meer over in het artikel: Google gaat Mobile-First Index stapsgewijs invoeren

Update 14 Juni 2017: Kwartalen verwijderd van lancering Mobile-First Index

Gary Illyes van Google zei op SMX Advanced dat we sowieso nog meerdere kwartalen verwijderd zijn van de lancering van de mobile-first index. Je leest er meer over in het artikel: Kwartalen verwijderd van lancering Mobile-First Index

Update 15 Juni 2017: Mobile-First Index zal mogelijk gebruik maken van Desktop Signalen

Gary Illyes van Google vertelde op SMX Advanced dat de Mobile-First Index mogelijk gebruik zal maken van enkele signalen van je “desktop website” om je site te ranken. Je leest er meer over in het artikel: Mobile-First Index zal mogelijk gebruik maken van Desktop Signalen

Update 17 Juni 2017: Google herschrijft pagespeed algoritme voor mobiel

Gary Illyes van Google heeft op SMX Advanced gezegd dat Google momenteel bezig is met het herschrijven van haar pagespeed algoritme. Dat is nodig omdat dit algoritme van oudsher (het werd gelanceerd in 2010) alleen de snelheid van je gewone “desktop site” meet, en dus niet dat van je mobiele site. Je leest er meer over in het artikel: Google herschrijft pagespeed algoritme voor mobiel

Update 22 Juni 2017:  Migratie van mobiel subdomein naar responsieve site? Doe het voor de Mobile-First Index komt!

John Mueller van Google zei laatst dat wie van plan is te migrereren van een mobiel subdomein (bv: m.domein.com) naar een responsieve site (alles op domein.com) dit beter kan doen voor de Mobile-First Index gelanceerd wordt. Je leest er meer over in het artikel: Migratie van mobiel subdomein naar responsieve site? Doe het voor de Mobile-First Index komt!

Update 9 Juli 2017: Inhoud verborgen achter Tabs telt mee in de Mobile-First Index

Inhoud verborgen achter tabs telt na de invoering van de Mobile-First Index weer helemaal mee voor je ranking in Google. Je leest er meer over in het artikel: Inhoud verborgen achter Tabs telt weer volledig mee in de Mobile-First Index

Update 28 Augustus 2017: Google Mobile-First Index nog onder evaluatie maar de eerste tekenen zijn positief

John Mueller van Google liet  via een Google Webmaster Hang-out weten dat ze bij Google momenteel nog bezig zijn met de evaluatie van de Mobile-First Index en dat de eerste tekenen positief zijn. Je leest er meer over in het artikel: Google Mobile-First Index nog onder evaluatie maar de eerste tekenen zijn alvast positief

Update 8 Oktober 2017: Google test mobile-first Index en stuurt webmasters binnenkort berichten over problemen

John Mueller van Google liet in een Google Webmaster Hangout weten dat sommige webmasters binnenkort berichten zullen ontvangen via de Google Search Console als er problemen zijn op je site met betrekking  tot de mobile-first index. Je leest er meer over in het artikel: Google test mobile-first Index en stuurt webmasters binnenkort berichten over problemen

Update 29 Maart 2018: Na anderhalf jaar testen is Mobile-first indexing een feit

Na anderhalf jaar testen is het eindelijk zover! Google begint websites die er klaar voor zijn te crawlen met een mobiele user-agent. Je leest er meer over in het artikel: Na anderhalf jaar testen is Mobile-first indexing een feit

Update 12 April 2018: Google checkt desktop links vs mobiele links vóór de overstap naar mobile-first indexing

Google vergelijkt de inhoud op desktop en mobiele sites vóór de overstap naar mobile-first indexing, en dus ook de links. Als deze niet genoeg overeen komen blijft Google zeer waarschijnlijk de desktop-versie crawlen. Je leest er meer over in het artikel: Google checkt desktop links vs mobiele links vóór de overstap naar mobile-first indexing

Samenvattend:

Als je oude websites hebt is het nu de moment om even kritisch naar de mobiele versie van je sites te gaan kijken. Zeker als je afhankelijk bent van je sites en je positie in Google om omzet te draaien.

Ben je geen SEO specialist of websitebouwer met SEO kennis en je meer concrete informatie nodig om mee aan de slag te gaan? Dan kan ik je het artikel How to Dominate SEO in the Mobile-First Index van Anna Crow ten zeerste aanraden.

Heb je nog vragen, opmerkingen of verbeteringen? Maak gerust gebruik van het reactieformulier onderaan, ik waardeer de feedback!

The following two tabs change content below.

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.

Eén reactie

  1. Wat ik me af en toe afvraag, zou het dan uitmaken of je je mediaqueries boven of onderaan je stylesheet van je responsive site zet? Ik zie af en toe stylesheets die beginnen met de opmaak voor mobiel en naar beneden toe pas voor de desktop.

Reacties zijn gesloten.