Heeft grootschalig gebruik van noindex negatief effect op een website?

SEOnieuws.com DeniedEen veelgebruikte tactiek bij lagere kwaliteit pagina’s is om deze op ‘noindex’ te plaatsen. De noindex-regel vraagt een zoekmachine om een pagina niet te indexeren. Websites doen dit zodat ze niet afgestraft worden voor het hebben van (veel) pagina’s met dubbele of lage kwaliteit inhoud.

Een prima oplossing, maar wat als een website duizenden pagina’s heeft op deze manier? Heeft dat effect op de rest van de site? Deze exacte vraag werd voorgelegd op het Google Webmaster Forum: Wat als 50% van een website op noindex staat, heeft dat negatief effect?

Een medewerker van het Search Quality team bevestigt dat dit niet zo is. “Google beoordeelt elke pagina individueel op relevantie en andere factoren”.

Het volledige antwoord van Aaseesh:

Using noindex tag on x% of pages on your site doesn’t make the remaining pages bad. Google ranks each page on separately based on relevance, and other factors so you don’t have to worry about any thin content penalty.

Websites worden dus niet afgestraft voor het grootschalig noindexen van pagina’s. Ideaal voor pagina’s met weinig tot geen unieke content zoals webshops met met standaard productomschrijvingen. Deze pagina’s kunnen veilig op noindex geplaatst worden totdat deze aangevuld worden.

The following two tabs change content below.

Martijn Oud

Online marketeer bij Webvalue
Liefhebber van mooie grafiekjes en technische oplossing. SEO specialist bij internetbureau Webvalue met een voorliefde voor technische SEO, content marketing en e-commerce.