Grootschalig Black Hat linknetwerk met gekopieërde inhoud blootgelegd, ben jij ook slachtoffer van Keyboost?

Blackhat Netwerk KeyboostIn Januari 2016 schreef ik al een Engelstalig stuk over het Black Hat linknetwerk Keyboost.

Nathan Veenstra van Letterzaken vertaalde het naderhand in het Nederlands, deed bijkomend onderzoek en publiceerde het onder de titel: Keyboost van iPower: hoe werkt het en wat is het risico?

Voor wie het gemist heeft, keyboost is de volautomatische linkbuilding dienst van het Belgische hostingbedrijf iPower. Het netwerk bestaat uit hopen domeinen met daarop enkel gekopieerde inhoud en links. Een zeer onveilige backlinkstrategie.

Veel webmasters in Nederland en België kregen al met Keyboost te maken

Het probleem speelt al enkele jaren en veel webmasters hebben er al mee te maken gehad. Het schaamteloos overkopiëren van inhoud op grote schaal gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij.

Maar tot nu toe hadden we nog geen concrete cijfers om te rapporteren in een volwaardig nieuwsbericht, het was allemaal nog wat vaag en we hadden geen idee van de omvang van deze zaak. Maar daar is nu verandering in gekomen!

Keyboost kopieerde in Juni ongevraagd de inhoud van minstens 2879 webpagina’s en verkocht links aan minstens 517 websites

Cijfers geüpdatet op 9 Juni 2017:  Ik heb het netwerk in kaart gebracht door middel van een zelfgemaakte bot die ik gebruik om backlinks te tracken (ik heb mijn eigen backlinktracker). Enkele kleine aanpassingen en een paar extra scripts programmeren en het in kaart brengen van het Keyboost netwerk kon beginnen.

De bot heeft tot nu toe 433 Keyboost pagina’s gevonden op 193 verschillende domeinen. Daarop ontdekte het 517 Keyboost klanten en 2879 Keyboost slachtoffers (websites die zonder toestemming gekopieerd werden).

De bot blijft vanaf nu het netwerk constant opvolgen en brengt hier elke 1ste dag van de maand een nieuw rapport uit. Wil je weten of jij ook een slachtoffer bent? Bekijk hier het laatste Keyboost rapport.

Wil je meer details weten? Lees mijn Engelstalig artikel: Keyboost’s Black Hat Link Network Exposed, daar ga ik een stuk dieper in op de materie.

The following two tabs change content below.

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.

4 reacties

  1. Bedankt voor de informatie! De lijsten zijn enorm, grote kans dat ik ook ongewenst slachtoffer ben, maar wat kan ik er vervolgens aan doen?

Reacties zijn gesloten.