Googlebot draait vanaf nu op de nieuwste Chromium versie

Evergreen GooglebotTijdens Google I/O 2019 kondigde Google aan dat Googlebot vanaf nu altijd up-to-date zal zijn met de nieuwste versie van Chromium (versie 74 op dit moment). Chromium is de technologie die gebruikt wordt door de populaire browser Google Chrome om webpagina’s te renderen.

 

https://twitter.com/googlewmc/status/1125854639943872512

Wat betekent dit voor SEO’ers?

In vergelijking met de vorige versie ondersteunt Googlebot vanaf nu meer dan 1000 nieuwe webfunctionaliteiten, waaronder:

  • ES6 and newer JavaScript features
  • Intersection Observer for lazy-loading
  • Web Components v1 APIs

Vooral “ES6 and newer JavaScript features” is voor veel SEO’ers een grote opluchting. JavaScript sites waren en zijn nog steeds een pain in the ass voor SEO. Enkel met verschillende technische workarounds (bijvoorbeeld SSR) kon je JavaScript sites goed laten crawlen, renderen en indexeren.

Dankzij de nieuwe Chromium versie zal Google beter in staat zijn om de inhoud van JavaScript sites (zoals Angular, React, …) te lezen. Dit allemaal zonder technische omwegen. Je kan je vanaf nu meer focussen op andere optimalisaties.

Maar …

Er zijn helaas nog altijd enkele beperkingen. Google maakt nog steeds gebruikt van twee “waves” om je website te indexeren. Een eerste maal om de pagina te crawlen, de tweede keer om hem te renderen.

Daarnaast kan de nieuwe versie nog niet omgaan met alle JavaScript features. Gelukkig hebben ze daarvoor een handige troubleshooter voor JavaScript-gerelateerde problemen en een videoreeks over JavaScript SEO.

The following two tabs change content below.

Mathias Noyez

SEO specialist bij WiSEO
Als technische SEO specialist staat Mathias dagelijks in voor de uitvoering van audits en migraties voor de e-commerce en corporate klanten van het Belgische SEO-agency WiSEO. Daarnaast is hij ook beheerder & oprichter van de grootste Nederlandstalige SEO community op Facebook, SEO Benelux. In deze groep kunnen Belgische en Nederlandse SEO’ers met elkaar discussiëren over technische SEO vraagstukken, algoritme updates, content, linkbuilding of gewoon eigenlijk alles die met white hat SEO te maken heeft.