Google stuurt bangmakende waarschuwingen over HTTPS naar webmasters

Vannacht heeft Google een bericht gestuurd naar webmasters die hun website nog niet hebben beveiligd met een SSL certificaat dat binnenkort de waarschuwing ‘Niet Veilig’ wordt weergeven in Chrome.

beveiligingswaarschuwing google search console
Het bericht verstuurd naar webmasters via Google Search Console.

Vanaf oktober 2017 komt er een badge ‘Niet Veilig’ te staan in Google Chrome bij alle HTTP pagina’s met een tekstinvoerveld. Veel websites hebben een invoerveld voor een zoekfunctie of nieuwsbriefinschrijving waardoor de melding op praktisch elke pagina komt te staan.

In incognitomodus wordt de melding al op elke pagina weergegeven en Google meldt dat plan is om dit ook buiten incognitomodus door te voeren:

“De nieuwe waarschuwing maakt deel uit van een langetermijnplan om alle pagina’s die via HTTP worden weergegeven, als ‘Niet veilig’ te markeren.”

Vanaf oktober komt er een ‘Niet Veilig’ waarschuwing te staan bij websites in Google Chrome.

De aankondiging is niet onverwachts maar zorgt toch voor veel schrik bij webmasters. In het Google productforum vragen gebruikers waarom de melding ook voor zoekvelden geplaatst wordt en wat ze moeten doen als hun hostingpartij dit (nog) niet ondersteund. Ook producten van Google zelf zoals Blogger ondersteunen HTTPS nog niet wat voor veel verontwaardiging zorgt.

Bij het invullen van een veld verschijnt de ‘Niet Veilig’ melding in Chrome 62.

De nieuwe versie van Chrome zal bij eindgebruikers veel vragen opleveren. Vermoedelijk hoopt Google dat de extra ‘druk’ vanuit eindgebruikers een extra reden is voor webmasters om over te stappen. Heeft u uw website nog niet beveiligd met een SSL certificaat? Voorkom klantvragen en stap over naar HTTPS voor oktober 2017.

The following two tabs change content below.

Martijn Oud

Online marketeer bij Webvalue
Liefhebber van mooie grafiekjes en technische oplossing. SEO specialist bij internetbureau Webvalue met een voorliefde voor technische SEO, content marketing en e-commerce.