BEVESTIGD: Google toont langere beschrijvingen in de zoekresultaten

Google toont langere beschrijvingen in de zoekresultatenGoogle heeft recent via searchengineland.com bevestigd dat het een aanpassing heeft gedaan aan de manier waarop de zoekresultaten weergegeven worden.

Google toont nu veel langere beschrijvingen in de zoekresultaten. Vóór deze aanpassing lag de gemiddelde lengte van een beschrijving rond de 160 tekens, nu is dat ineens gemiddeld 230 geworden (bron: Statistiek RankRanger op 1 December via SEL) .  Er is dus sprake van een flinke toename in het aantal tekens in de beschrijvingen. Heel veel mensen hadden dit trouwens al opgemerkt de afgelopen tijd, maar nu is het dus ook officiëel bevestigd.

Dit is wat een woordvoerder van Google verklaarde via searchengineland.com:

We recently made a change to provide more descriptive and useful snippets, to help people better understand how pages are relevant to their searches. This resulted in snippets becoming slightly longer, on average.

Bron: searchengineland.com

Mordy Oberstein van RankRanger Tweette er al eerder over en had ook interessante metingen:

Hoe lang mag een meta-description dan zijn nu?

Nu is het natuurlijk de vraag hoe lang een meta-description mag zijn na deze wijziging. Is 155 a 160 tekens nog steeds de aanbevolen limiet of niet? We krijgen vooralsnog enkel een voorlopig én best wel aarzelend antwoord.

Lees even met me mee op Twitter:

Moeten we nu ook overal onze meta-description langer gaan maken?

Nee, tenminste niet volgens Danny Sullivan van Google (ja, dit is even wennen hé). Volgens hem gaat het hier om een dynamisch proces. Het moet dus niet maar kan het wél?

Hier is zijn Tweet:

Het klopt zeker dat Google niet altijd de meta-description gebruikt in de Google zoekresultaten, heel vaak zijn de beschrijvingen automatisch gegenereerd op basis van de zoekopdracht in combinatie met de overeenkomende inhoud op de pagina in kwestie. De kans is dus groot dat dit steeds vaker gaat gebeuren.

Is dit dan het einde van de meta-description?

Is dit dan het einde van de meta-description? Heeft je meta-description invullen nu geen enkele zin meer? Dat kan ook nog natuurlijk! dus een terechte vraag:

Ik ga ervanuit dat dat niet zo is. Maar je weet het natuurlijk nooit. Ik hoop eerlijk gezegd van niet want dat zou jammer zijn. Vind jij dat ook of ben je de meta-description liever kwijt dan rijk? Ik hoor het graag via het reactieformulier onderaan deze pagina of via één van de sociale media kanalen.

The following two tabs change content below.

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.

5 reacties

  1. Ha. Ik hoop van niet. Want wat zou Google dan pakken. Je kunt in de MD nog lekker aan de gang met je keywords. Als Google lukraak eegens tekst van je home afhaalt dan is dat lastiger optimaliseren lijkt me

  2. De commerciele tone of voice (oa. CTA) kun je dan niet meer beheersen waarmee je je wil onderscheiden van de rest, dus het zou een slechte zaak zijn als het genegeerd gaat worden. Voor de keywords maak ik mij er geen zorgen om, want die komen dan juist wel van de pagina als ze daar een stuk tekst van laten zien.

  3. Ps. in je tekst schrijf je gemiddeld 230 characters, maar Danny schrijft in zijn tweet 320. Dus wat is nu juist? Cijfertje per ongeluk omgedraaid?

    1. Dat is toeval en kan inderdaad verwarring opleveren. Je bent niet de enige die het opmerkte, anderen hebben het ook al gemaild en toen heb ik de bron van die 230 ook toegevoegd.

      Die 230 slaat op de gemiddelde lengte van de meta description die RankRanger heeft gemeten op 1 December 2017. Op 29 November 2017 was dat nog gemiddeld 180 (zie Mordy’s tweet).

      Dat cijfer is dus enkel een meting van de gemiddelde lengte van de metadescription. Die 320 is de nieuwe maximum lengte voor de meta-description. Dat is dus terecht een ander cijfer 🙂

Reacties zijn gesloten.