Google heeft recent via searchengineland.com bevestigd dat het een aanpassing heeft gedaan aan de manier waarop de zoekresultaten weergegeven worden.
Google toont nu veel langere beschrijvingen in de zoekresultaten. Vóór deze aanpassing lag de gemiddelde lengte van een beschrijving rond de 160 tekens, nu is dat ineens gemiddeld 230 geworden (bron: Statistiek RankRanger op 1 December via SEL) . Er is dus sprake van een flinke toename in het aantal tekens in de beschrijvingen. Heel veel mensen hadden dit trouwens al opgemerkt de afgelopen tijd, maar nu is het dus ook officiëel bevestigd.
Dit is wat een woordvoerder van Google verklaarde via searchengineland.com:
We recently made a change to provide more descriptive and useful snippets, to help people better understand how pages are relevant to their searches. This resulted in snippets becoming slightly longer, on average.
Bron: searchengineland.com
Mordy Oberstein van RankRanger Tweette er al eerder over en had ook interessante metingen:
Go long! Google has lengthened meta-descriptions across the world in yet another change to the SERP. Starting to think there is a new SERP/SERP feature paradigm. #metadescription #SERPContent pic.twitter.com/KI6WRkV1L9
— Mordy Oberstein (@MordyOberstein) 29 November 2017
Hoe lang mag een meta-description dan zijn nu?
Nu is het natuurlijk de vraag hoe lang een meta-description mag zijn na deze wijziging. Is 155 a 160 tekens nog steeds de aanbevolen limiet of niet? We krijgen vooralsnog enkel een voorlopig én best wel aarzelend antwoord.
Lees even met me mee op Twitter:
Yeah, I’m gonna ask that too. Does G have a recommended length for description tags now? Or, do you, Danny, unofficially, have a length range you’d suggest to folks? Cc @dr_pete
— Rand Fishkin (@randfish) 1 December 2017
I will ask around. But as a guide, it’s not likely to be longer than 320 characters, which I believe is the max we show now. If you had a meta description longer than that — AND we used it exactly (which often isn’t the case) — longer wouldn’t show.
— Danny Sullivan (@dannysullivan) 2 December 2017
Moeten we nu ook overal onze meta-description langer gaan maken?
Nee, tenminste niet volgens Danny Sullivan van Google (ja, dit is even wennen hé). Volgens hem gaat het hier om een dynamisch proces. Het moet dus niet maar kan het wél?
Hier is zijn Tweet:
Yes. It’s not your imagination. Our snippets on Google have gotten slightly longer. And agree with @rustybrick — don’t go expanding your meta description tags. It’s more a dynamic process. https://t.co/O1UTyFeNfA
— Danny Sullivan (@dannysullivan) 1 December 2017
Het klopt zeker dat Google niet altijd de meta-description gebruikt in de Google zoekresultaten, heel vaak zijn de beschrijvingen automatisch gegenereerd op basis van de zoekopdracht in combinatie met de overeenkomende inhoud op de pagina in kwestie. De kans is dus groot dat dit steeds vaker gaat gebeuren.
Is dit dan het einde van de meta-description?
Is dit dan het einde van de meta-description? Heeft je meta-description invullen nu geen enkele zin meer? Dat kan ook nog natuurlijk! dus een terechte vraag:
Nou, het einde van de metadescription waarschijnlijk niet. Maar ze verliest wel weer een deel van haar macht lijkt me 🙂
— Kim Pittoors (@kimpittoors) 1 December 2017
Ik ga ervanuit dat dat niet zo is. Maar je weet het natuurlijk nooit. Ik hoop eerlijk gezegd van niet want dat zou jammer zijn. Vind jij dat ook of ben je de meta-description liever kwijt dan rijk? Ik hoor het graag via het reactieformulier onderaan deze pagina of via één van de sociale media kanalen.
Kim Pittoors
Laatste berichten van Kim Pittoors (toon alles)
- Google bevestigt meerdere grote updates in februari 2020 - 14 februari 2020
- Google rolt de January 2020 Core Update uit - 17 januari 2020
- Google toont favicon en wijzigt kleur van URL en advertentielabel - 16 januari 2020
Het verlies van de meta description zou een spijtige zaak zijn omdat je de controle verliest.
Ha. Ik hoop van niet. Want wat zou Google dan pakken. Je kunt in de MD nog lekker aan de gang met je keywords. Als Google lukraak eegens tekst van je home afhaalt dan is dat lastiger optimaliseren lijkt me
De commerciele tone of voice (oa. CTA) kun je dan niet meer beheersen waarmee je je wil onderscheiden van de rest, dus het zou een slechte zaak zijn als het genegeerd gaat worden. Voor de keywords maak ik mij er geen zorgen om, want die komen dan juist wel van de pagina als ze daar een stuk tekst van laten zien.
Ps. in je tekst schrijf je gemiddeld 230 characters, maar Danny schrijft in zijn tweet 320. Dus wat is nu juist? Cijfertje per ongeluk omgedraaid?
Dat is toeval en kan inderdaad verwarring opleveren. Je bent niet de enige die het opmerkte, anderen hebben het ook al gemaild en toen heb ik de bron van die 230 ook toegevoegd.
Die 230 slaat op de gemiddelde lengte van de meta description die RankRanger heeft gemeten op 1 December 2017. Op 29 November 2017 was dat nog gemiddeld 180 (zie Mordy’s tweet).
Dat cijfer is dus enkel een meting van de gemiddelde lengte van de metadescription. Die 320 is de nieuwe maximum lengte voor de meta-description. Dat is dus terecht een ander cijfer 🙂