Google test IndexNow-protocol

Met Google weet je het maar nooit hè? Waar ze in oktober nog aangaven geen heil te zien in IndexNow, zijn ze ongeveer 3 weken later vrolijk het protocol aan het testen. Je leest het goed: Google test het IndexNow-protocol van concurrenten Bing en Yandex.

Wat is IndexNow?

IndexNow is een protocol dat door Bing is opgesteld in samenwerking met de Russische zoekmachine Yandex. Met dit protocol hoef je nieuwe pagina’s of gewijzigde pagina’s op je website maar 1 keer door te geven om deze daarmee direct te laten indexeren door de aangesloten zoekmachines.

Hoe gebruik je IndexNow?

Wil je IndexNow gebruiken, moet je eerst het eigenaarschap van je website verifiëren, zoals je dat ook doet bij tools als Google Search Console en diverse analytics-tools. Dat doe je met een tekstsleutelbestand in bij je host of in de hoofdmap van je host. Duik in de documentatie van IndexNow voor alle details.

Heb je het tekstsleutelbestand gehost bij je host, dan kun je via een speciale link je nieuwe of gewijzigde URL indienen bij een van de zoekmachines. Dat hoeft dan dus maar bij 1 zoekmachine, die dat via IndexNow weer doorgeeft aan de andere aangesloten zoekmachines. Ook dit vind je terug in de documentatie van IndexNow en Barry Schwartz geeft op SERoundtable ook een duidelijke uitleg. Hoeven wij dat niet meer te doen.

Google en IndexNow

Toen IndexNow werd gelanceerd gaf Google aan er weinig nut in te zien. En nu blijkt dat ze het protocol toch aan het testen zijn. Dat is natuurlijk geen garantie dat de zoekmachinegigant het protocol ook daadwerkelijk gaat gebruiken. En als dat zo is, kan het wel even duren, zo valt op te maken uit de tweet van John Mueller als reactie op een vraag van een online marketeer:

Dus tenzij je Bing en Yandex als relevante zoekmachines beschouwt is het zaak je goed af te vragen of het zin heeft nu al moeite te steken in IndexNow. Als je gek bent op testen raden we je aan om het vooral wel te doen natuurlijk. In dat geval zien we je testresultaten graag tegemoet.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)