Google nu ook standaardzoekmachine in iOS & Mac

Apple maakt Google de standaardzoekmachine voor zoekresultaten in Spotlight en Siri. Per direct worden deze zoekopdrachten niet meer door Bing geserveerd maar door Google.

Zoekopdrachten via Spotlight en met Siri zoals “Hey Siri, zoek naar […]” worden nu wereldwijd gedaan via Google op zowel iOS als macOS. Voorheen werden deze zoekopdrachten uitgevoerd door Bing. Microsofts zoekmachine wordt niet compleet vervangen, voor het tonen van foto’s wordt nog gebruik gemaakt van Bing.

In een “Hey Siri” zoekopdracht worden de eerste 5 organische Google resultaten getoond.

In alle Apple producten is Google nu de standaardzoekmachine. In een verklaring aan Techcrunch legt Apple uit dat de aanpassing gedaan is om een consistente ervaring te geven op elk platform.

“Switching to Google as the web search provider for Siri, Search within iOS and Spotlight on Mac will allow these services to have a consistent web search experience with the default in Safari.”

Apple wordt naar schattig ook goed gecompenseerd voor het gebruiken van Google. Volgens een analist van Bernstein zou Google 3 miljard betalen om de standaardzoekmachine te zijn op iPhone en iPad. Deze deal is nu mogelijk uitgebreid naar alle platformen.

Voor afbeelding zoekopdracht wordt nog wel gebruik gemaakt van Bing.

De wijziging zal de populariteit van Bing weinig goed doen. Het marktaandeel van de zoekmachine in Nederland werd in Juni geschat op 9%. Dit is ongetwijfeld te danken aan de samenwerking met Apple en het feit dat Bing de standaardzoekmachine is voor browsers Internet Explorer en Edge.

The following two tabs change content below.

Martijn Oud

Online marketeer bij Webvalue
Liefhebber van mooie grafiekjes en technische oplossing. SEO specialist bij internetbureau Webvalue met een voorliefde voor technische SEO, content marketing en e-commerce.