Google rolt November 2021 spam update uit

In 2021 heeft Google meer aangekondigde updates uitgerold dan ooit. Nu kondigt Google nog niet zo lang updates aan, maar met de November 2021 spam update die op 3 november werd bekendgemaakt, komen we voor 2021 op 4 door Google aangekondigde updates. En dan blijken wij hier zelfs nog enkele spam updates te hebben gemist.

November 2021 spam update: wat te verwachten?

Wat houdt deze November 2021 spam update in en wat kun jij verwachten? Zoals gebruikelijk geeft Google geen details over de update, behalve dat je je aan hun richtlijnen voor webmasters hoort te houden.

Wat we weten is dat Google deze updates doorvoert om webpagina’s met lage kwaliteit te weren uit de zoekresultaten. Denk aan magere inhoud (thin content) of misleidende pagina’s, waaronder pagina’s die je omleiden naar andere URL’s.

Uitrol tussen 3 en 10 november

Het uitrollen van deze spam update is volgens Google binnen een week klaar, zoals je kunt lezen in bovenstaande tweet. Wanneer je dus tussen 3 en 10 november duidelijke verschuivingen van posities merkt voor jouw website, kan dat het resultaat zijn van de spam update.

Let wel: verschuivingen kunnen zowel negatief als positief uitpakken. Pakken ze positief uit, dan profiteer je van het feit dat andere websites dalen. Pakken ze negatief uit, is het zaak om eens goed naar desbetreffende webpagina’s te kijken om ze op hun kwaliteit te beoordelen.

Spam: niet alleen backlinks

Je zou geneigd kunnen zijn om bij het woord spam in relatie tot SEO te denken aan linkspam; backlinks die niet erg betrouwbaar zijn of overkomen. Toch is dat in het geval van een brede spam update als deze niet het geval. Het gaat vooral om de kwaliteit van je webpagina’s of website als geheel, waarbij je naast het eerder genoemde magere inhoud of omleidingen kunt denken aan:

  • Voordoen als een andere (betrouwbare) website;
  • Bezoekers verleiden persoonlijke informatie te verstrekken;
  • Malware installeren.

Wanneer jouw website zich hier niet mee bezighoudt is de kans op een negatief effect van een spam update al fors kleiner. Nu kan het altijd zo zijn dat je zelf iets over het hoofd ziet, niet weet, of dat er wel een negatief effect optreedt terwijl dat niet de bedoeling is.

In dat laatste geval is er een kans dat het weer teruggedraaid wordt door het tweaken van de update na het uitrollen, in de andere gevallen is het zaak zelf te analyseren wat er aan de hand kan zijn.

Wat verwacht je zelf?

Wat verwacht jij van deze update? Heb je zelf al eens duidelijk effect gehad van een update en was dat positief of negatief? Deel jouw ervaring, ideeën of vragen hieronder in een reactie.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

2 reacties

  1. Ik zie mijn sites flink dalen en daarna ook weer stijgen.
    Ik hou me echt wel aan de regels, dus snap het niet helemaal.

Reacties zijn gesloten.