Google Optimize stopt: Google Graveyard groeit

Uitgelichte afbeelding met een getekende grafzerk en de tekst "Google Optimize stopt: Google Graveyard groeit"Soms vraag je jezelf af of het wel zin heeft om producten van Google te gebruiken, behalve natuurlijk de zoekmachine waar het allemaal mee begon. Google kan namelijk zomaar de stekker uit een product trekken, zoals nu gebeurt met Google Optimize, waarmee website-eigenaren eenvoudig een A/B-test konden uitvoeren. Weer een product dat kan worden toegevoegd aan de Google Graveyard.

Google Optimize: gratis A/B-testen

Wie wil weten of het zin heeft om een bepaalde wijziging door te voeren in een website of op een webpagina, kan dat testen met een A-B-test. In dat geval krijgt de ene helft van de bezoekers variant A te zien en de andere helft krijgt variant B te zien. Google bood die mogelijkheid met het gratis Google Optimize, waar ook een betaalde versie van was: Optimize 360. Beide tools zijn vanaf 30 september 2023 niet meer beschikbaar.

A/B-testen in Google Analytics 4

Volgens de aankondiging van Google zelf investeren ze nu in A/B-testen in Google Analytics 4. Veel meer dan dat laten ze niet los. Wanneer A/B-testen in GA4 mogelijk is en of dat vergelijkbaar zal zijn met Google Optimize, beperkter of juist uitgebreider is dus onduidelijk.

Een zerk erbij op de Google Graveyard

Omdat (niet alleen) Google inmiddels berucht is om het de nek omdraaien van producten die inmiddels een bepaalde populariteit hebben verworven bij gebruikers, wordt er ook gesproken van de ‘Google Graveyard‘ of ‘Google Cemetary’. Er zijn diverse sites waarop al deze “overleden” producten worden bijgehouden, waaronder Google Cemetary en Killed by Google. Die kunnen in september dus weer een zerk toevoegen aan hun reeds uitgebreide collectie.

The following two tabs change content below.
Volbloed Fries, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversie-specialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gebiologeerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Laatste berichten van Nathan Veenstra (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *