Google en Mozilla nog strenger op HTTPS

Met het oog op veiligheid en privacy heeft ook het internet de afgelopen jaren flinke stappen gezet. Het is dan ook geen geheim meer: HTTPS is dé norm als het gaat om websites. Google is al tijden een van de stuwende krachten achter de HTTPS-adoptie. Niet alleen deed ze dat door de bewustwording bij de gebruiker te verhogen (het groene slotje en later ook de waarschuwingen in Chrome wanneer een pagina niet beveiligd was), maar ook werd het gebruiken HTTPS een ranking-factor.

Ruim 90% van de websites werkt inmiddels correct met HTTPS en nu moet ook de laatste 10% de stap nog maken. Om dat te bereiken gooit Google nu opnieuw haar gewicht in de strijd: Chrome zal mixed content (HTTPS-sites, waarvan onderdelen nog als HTTP geserveerd worden) standaard gaan blokkeren in plaats van dat enkel het ‘groene schildje’ verdwijnt.

Browsers gaan verder

Het klinkt alsof er niets verandert, maar in plaats van dat enkel dat groene schildje verdwijnt, zal de mixed content ook niet meer op de pagina getoond worden. De pagina lijkt dus echt kapot omdat onveilige onderdelen simpelweg niet meer getoond worden. Dat worden dan dus ‘gaten’ in plaats van afbeeldingen en zo ook met filmpjes, iframes et cetera. Firefox doet dit vanaf versie 23 en Chrome heeft, om hier te komen de volgende stappen – per release – uiteen gezet:

  • Chrome 79 (release in december 2019): Hier zal een nieuw instellingenmenu getoond worden waarmee mixed content toch getoond kan worden op HTTPS-pagina’s. Dit geldt dan voor mixed scripts, iframes en andere content. Deze instelling kan per pagina geregeld worden door op het slotje te klikken in de adresbalk. Ook zal dit menu het groene schild-icoon in de adresbalk vervangen.
  • Chrome 80 (release in januari 2020): Ongeacht of het er ook echt is, zal mixed audio en video vanaf nu standaard geladen worden vanuit HTTPS. Lukt dit niet, dan zal ook deze content standaard geblokkeerd worden door Chrome. Net als in Chrome 79 kan dit dan per pagina alsnog geactiveerd worden.
  • Chrome 81 (release in februari 2020): De functionaliteit van release 80 word verder uitgebreid met afbeeldingen. Ook afbeeldingen zullen dus standaard geblokkeerd worden wanneer die niet over HTTPS geladen kunnen worden.

Firefox en Chrome zijn trendsetter

Na Firefox (ongeveer 7% gebruik) gaat Chrome, die met een kleine 50% veruit de meest gebruikte browser is, hier naar verwachting opnieuw de trend zetten. Zowel Safari als Edge en Internet Explorer zijn ook al bezig met mixed content en de vraag is dan ook niet of, maar wanneer zij op dezelfde wijze zullen volgen.

Met enkel Chrome is het eigenlijk al een must maar zodra alle Browsers dit doorvoeren kun je er gewoon niet meer omheen: Vrijwel elke vorm van mixed content zal gaan zorgen voor een slechte user experience. Slechte UX heeft direct effect op de conversie, maar ook op de vindbaarheid.

Wat kun/moet je doen als SEO-specialist?

Zorg er als SEO-specialist voor dat het elimineren van mixed content hoog op de agenda komt te staan. Kijk samen met het dev-team hoe alle content zo snel mogelijk naar HTTPS gemigreerd kan worden en kijk ook of er automatiserings-mogelijkheden zijn zodat nieuwe content altijd én standaard via HTTPS functioneert.

Gebruik bijvoorbeeld Lighthouse om mixed content te vinden en pas deze vervolgens aan. Werk je met WordPress, dan zijn er verschillende plugins die je kunnen helpen in deze verdere stappen naar een veilig internet.

The following two tabs change content below.
Ik ben freelance online marketing specialist en heb me gespecialiseerd in SEO, in de breedste zin van het woord. Van website optimalisatie tot linkbuilding maar ook van training en begeleiding tot de verankering van SEO binnen de bedrijfsprocessen. Wanneer de puzzelstukjes bij elkaar komen en succes gerealiseerd word, daar word ik blij van!

Laatste berichten van Elmar Jansen (toon alles)